środa, 9 listopada 2016

SAŁATKA Z PORA I JAJEK




Jesienią i zimą znacznie częściej sięgam po pora. Uwielbiam krem z porów, lubię zapiekane, ale najczęściej przygotowuję sałatkę. Robi się ją błyskawicznie, składniki są tylko trzy, a do tego fajnie sprawdza się jako typowa sałatka na spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do obiadu. 

SAŁATKA Z PORA I JAJEK:

  • 1 średni por
  • 2 -3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Pora myjemy i osuszamy. Kroimy w cieniutkie krążki. Do sałatki zużywamy tylko białą część pora, lub ewentualnie kroimy go do momentu kiedy jest tylko lekko zielony. 
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na dużych oczkach tarki.
W misce umieszczamy pokrojonego pora, lekko go solimy i następnie wygniatamy krótko, aby zmiękł. Do tak przygotowanego pora dodajemy starte na tarce jajka i majonez. Pieprzymy do smaku i lekko mieszamy. Na końcu w razie konieczności dosalamy. Przed podaniem najlepiej sałatkę schłodzić przez przynajmniej 15 minut w lodówce.



11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, kilka składników i można się zajadać pyszną sałatką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i masz, pora też uwielbiam!!! Robię taką sałatkę ale daję kukurydze z puszki... i nikt poza mną tego nie je , a to takie pyszne!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiej sałatki, w sumie jakoś mało jem pora, nie wiem, czemu... Kusi mnie, żeby dodać jeszcze uprażony boczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kilka składników a taki smaczny efekt! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo, że jakoś kojarzy mi się z wiosną, chętnie bym po nią sięgnęła, bo uwielbiam pora :)) Zdjęcia robisz wspaniałe! Miłego weekendu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Monia, jak uroczo wygląda ta sałatka w tych naczynkach ;)
    Takie proste składniki, a jaka dobra!
    Proste najlepsze!
    Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń