czwartek, 24 listopada 2016

CIASTO MARCHEWKOWE





Ciasto marchewkowe zawsze pysznie smakuje. Jest pulchne, wilgotne i za sprawą aromatycznych przypraw sprawia, że cały dom wypełnia się cudownym aromatem. Ciasto bardzo ładnie się kroi i nie kruszy. Dzisiejszą wersję wzbogaciłam nie tylko bakaliami ale i słodkim lukrem królewskim. Za sprawą dekoracji ciasto nabrało świątecznego charakteru.

CIASTO MARCHEWKOWE:
  • 2 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • 150 ml oleju 
  • 1 duża marchew ( około 200g )
  • 30g  orzechów 
  • 30g suszonego ananasa 
  • 30g wiórków kokosowych
  • 30g migdałów
  • 30g rodzynek
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
lukier królewski:
Białko z jednego jajka dokładnie ucieramy ze szklanką cukru pudru na aksamitny lukier.

Przygotowanie ciasta:
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na drobne wiórki i odstawiamy.
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki i również odstawiamy.
Jajka wybijamy do miski i dokładnie miksujemy, a następnie wsypujemy do nich cukier i nadal ubijamy, aż uzyskamy delikatną i puszystą masę. Ciągle miksując na najwyższych obrotach miksera, dolewamy do masy jajecznej cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy wrzucamy startą wcześniej marchewkę oraz posiekane bakalie. Delikatnie mieszamy. Do masy następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, Dosypujemy kardamon,cynamon, imbir i kakao. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy cienko masłem. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 15 - 20 minut  i następnie ustawiamy formę na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne ciasto oblewamy lukrem i kroimy na porcje.





9 komentarzy:

  1. Jakie przepiękne kosteczki! A ja się zastanawiałam, co zrobić z marchewką... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, ale tak podane sprawia, że na widok zdjęcia cieknie mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli cel został osiągnięty - miło mi, że udało mi się Cię zachęcić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewkowe zawsze kojarzy mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda cudownie az szkoda ruszac te piękne kosteczki Jejku z taka prezentacja smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń