Po kilku przepisach na świąteczne śledzie nadszedł czas na małą odmianę. Małą, bo tym razem również jest to przepis na rybę, ale w zupełnie innej formie. Łatwa w przygotowaniu rolada rybna, podana z delikatnym sosem majonezowym. Do jej wykonania można użyć samych filetów z karpia lub kilku rodzajów ryb. Wszystko zależy od naszych upodobań.
ROLADA RYBNA:
1 nieduża rolada
- 500g filetów z karpia lub mieszanych ryb (bez skóry i dużych ości)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 łyżka gęstej śmietany
- 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz "do smaku"
ponadto:
- 2 -3 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- kilka kulek kolorowego pieprzu
- gaza
Filety z ryby pozbawione skóry i grubych ości oraz cebulę i czosnek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa lub siekamy bardzo drobno w malakserze.Do masy rybnej dodajemy jajko, sok z cytryny i śmietanę. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gazę rozkładamy na desce i na niej układamy masę rybną, formując wałek. Delikatnie, ale dość ciasno owijamy masę gazą, wiążąc jej końce. Wyglądem powinno to przypominać cukierka.
Gotową roladę układamy w rondelku, którego średnica powinna być nieco większa niż długość rolady. Wlewamy wodę do takiej wysokości, aby rolada była całkowicie zakryta. Wsypujemy około 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Ustawiamy rondelek na niewielkim ogniu i gotujemy pod przykryciem 50 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy roladę na talerz, odsączamy z wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Zupełnie zimną roladę kroimy w plastry. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego posypaną koperkiem..
sos majonezowy:
- 150g majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Plastry rolady rybnej dekorujemy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
uwagi:
Bardzo smakowita rolada, na naszym świątecznym stole na pewno zrobiłaby furorę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
UsuńŚwietny pomysł na przemycenie ryby w ciekawej formie :)) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńJakoś sobie nie przypominam abym miła okazję robić taką roladę rybną, ale może faktycznie i ja spróbuję. Mogę również przy okazji polecić bardzo smaczne przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ w których przede wszystkim wykorzystuje się łososia jako główny składnik.
OdpowiedzUsuń