wtorek, 10 stycznia 2017

CIASTO - KOSTKA KAWOWA





Jak sugeruje nazwa bloga - kawa jest mi szczególnie bliska. Dlatego też co jakiś czas musi pojawić się przepis, z jej wykorzystaniem. Dzisiaj proponuję lekkie ciasto z masą na bazie bitej śmietany z subtelnym smakiem i aromatem kawy. Ciasto nie jest przesłodzone, bardzo ładnie się kroi i elegancko prezentuje na stole. 

CIASTO - KOSTKA KAWOWA:
blaszka 25x27cm
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie ja kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy nim dno. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę. Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przekrajamy w poprzek na dwa blaty.

poncz:
  • 100ml wody
  • 50ml syropu barmańskiego Irish cream
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Kawę wsypujemy do gorącej wody i mieszając dokładnie ją rozpuszczamy, dodając na końcu syrop. Tak przygotowany poncz dzielimy na pół.
Pierwszy blat wystudzonego biszkoptu układamy delikatnie ponownie w blaszce i za pomocą pędzelka dokładnie nasączamy 75ml przygotowanego wcześniej i przestudzonego ponczu. 

masa śmietanowo - kawowa:
  • 600ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
ponadto:
  • 5 - 6 ciastka oreo (same ciastka bez masy z środka)
  • ewentualnie gorzkie kakao
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie do około 50ml bardzo gorącej wody dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Kawę zalewamy niewielką ilością gorącej wody i również odstawiamy do przestudzenia. Wody powinno być jak najmniej. Jedynie tyle, aby kawa rozpuściła się.
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do misy miksera i ubijamy ją na najwyższych obrotach na sztywno. Kiedy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera na najniższy bieg i wsypujemy do niej cukier puder oraz powoli wlewamy wystudzoną rozpuszczoną żelatynę.
Około 1/3 masy odkładamy, a do reszty dodajemy rozpuszczoną kawę i delikatnie mieszamy masę, aby składniki się połączyły.
Na pierwszy naponczowany wcześniej blat biszkoptu wykładamy połowę masy kawowej. Przykrywamy drugim blatem ciastem, który również ponczujemy. Następnie wykładamy na ciasto odłożoną wcześniej biała masę i delikatnie wyrównujemy wierzch. 
Pozostałą masę kawową przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na wyrównaną białą masę delikatnie wyciskamy jedna obok drugiej, kawowe rozetki. 
Tak przygotowane ciasto posypujemy pokruszonymi drobno ciastkami oreo lub oprószamy za pomocą sitka gorzkim kakao.



23 komentarze:

  1. Bardzo lubie kawowe desery i ciasta i chętnie bym się skusila ale na bakier stoje z biszkoptem Albo wyjdzie gumowy albo za suchy i zawsze się wściekam Często szukam zamienników albo kupuje biszkopty Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś też byłam na bakier z biszkoptem. Od kiedy zaczęłam piec go z tego przepisu, problem został całkowicie rozwiązany. Czy w blaszce czy tortownicy zawsze wychodzi idealny. Życzę powodzenia i jeśli się skusisz to daj koniecznie znać jak wyszło:)

      Usuń
    2. Agnes, ważne jest żeby zrobić go szybko a potem nie poruszyć piekarnikiem ponieważ biszkopt tego nie lubi. W Kuchni Polskiej jest przepis na roladę i wg tego przepisu piekę biszkopt zawsze się udaje, powodzenia.

      Usuń
  2. kawowe cudo! uwielbiam kawę oraz kawowe desery, moja miłość to tiramusu :) a Twój przepis na pewni kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, jak równiutko i pięknie, a do tego smakowicie :) Ja także kawowe desery uwielbiam i chyba większość mojej rodziny tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawę a taką pyszną kostkę zjadłabym w sekundę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakież równe warstwy! Żeby mi takie zawsze wychodziły :(
    Wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ze nie zwróciłam na to uwagi, ale bardzo dziękuję:)

      Usuń
  6. Rzeczywiście prezentuje się bardzo elegancko i na dodatek smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko o smaku kawy. To ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciasto. :-) Lubię ciasta warstwowe, a Twoje pięknie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jako kawoszka nie odmówiłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Lubię kawę, a ciasto kawowe może być strzałem w dziesiątkę. Wypróbuję to ciasto przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwiększyć ilość na blachę 25x40 ?

    OdpowiedzUsuń