piątek, 13 stycznia 2017

CIASTO NA PIZZĘ SZYBKIE BEZ WYRASTANIA





Zazwyczaj ciasto na pizzę wymaga dłuższego lub krótszego, ale jednak czasu na wyrośnięcie. A może nadszedł czas na wypróbowanie przepisu, który nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Taki przepis udało mi się znaleźć. Można z niego wypiekać klasyczną okrągłą pizzę z cienkiego ciasta, lub pizzę na grubym puszystym spodzie. Można również upiec małe pizzerki z oryginalnymi dodatkami, dopasowanymi do gustu każdego gościa zasiadającego przy stole. Przepis idealnie nadaje się również do pizzy pieczonej na kamieniu.

CIASTO NA PIZZĘ BEZ WYRASTANIA:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl letniego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól. W 1/2 szklanki letniego mleka rozcieramy drożdże z cukrem i kiedy rozpuszczą się, wlewamy je do mąki z solą. Dolewamy 2 łyżki oleju i zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
Ciasto wałkujemy lub rozciągamy na lekko omączonej stolnicy, nadając mu odpowiedni kształt.
1)
Jeśli używacie kamienia, to należy go wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do temperatury 210st.C
Na przygotowanym cieście układamy ulubione dodatki i delikatnie przenosimy na rozgrzany kamień znajdujący się w piekarniku. Pieczemy 8 - 10 minut.
2)
Jeśli pieczecie pizzę na blaszce, to najpierw nagrzewacie piekarnik do temperatury 210st.C 
Ciasto układamy na blaszce, dodajemy ulubione dodatki i po nagrzaniu się piekarnika wsuwamy do niego blaszkę z pizzą. Pieczemy około 15 minut.





źródło

4 komentarze:

  1. W każdej formie będzie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja tez się przyznam ze jestem fanka pizzy a ciasto nie rosnące jest moim ulubionym Nie lubie dużo ciasta bo i po co się nim zapychac Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. wtedy oszczedza się wiele czasu :)

    OdpowiedzUsuń