poniedziałek, 16 stycznia 2017

KRUCHE ROGALIKI Z SEREM I SZYNKĄ





Małe rogaliki z kruchego ciasta, tym razem w wersji wytrawnej. Kruche słone ciasto, skrywające nadzienie z szynki i sera, to doskonała przekąska dla małych i dużych. 

KRUCHE ROGALIKI Z SEREM I SZYNKĄ:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
ponadto :
  • ser żółty
  • szynka
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka
Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej masło, które szybko siekamy nożem. Do posiekanego masła z mąką dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Dłońmi, które najlepiej schłodzić pod zimną wodą, bo ciasto kruche nie lubi ciepła, zagniatamy szybko gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy przynajmniej 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na lekko omączoną stolnicę i wałkujemy je dość cienko, nadając mu kształt prostokąta.  Następnie radełkiem lub nożem przecinamy ciasto na pół w poziomie. Kolejne cięcia wykonujemy w pionie w takich odległościach, aby powstały kwadraty. Teraz każdy kwadrat przecinamy po przekątnej, aby uzyskać  z każdego kwadratu po dwa trójkąty. 
Na tak przygotowane trójkąty z ciasta układamy po kawałku żółtego sera i szynki. Zwijamy delikatnie, zaczynając od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, formując zgrabne rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Jajko roztrzepujemy z łyżeczką mleka i za pomocą pędzelka smarujemy nim rogaliki, a następnie posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st C i w tak nagrzanym pieczemy rogaliki 20-25 minut. Kiedy rogaliki nabiorą złocistego koloru wyjmujemy je z piekarnika i podajemy. 




4 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wyglądają. Rogalików w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się tak przyzwyczaiłam do rogalików w słodkiej wersji, że trochę mnie zaskoczyłaś tą wytrawną :P Ale to naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na rogaliki na słono :) Na drugie śniadanie w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na wytrawne rogaliki :) jadłam kiedyś coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń