czwartek, 26 stycznia 2017

PALMERY CYNAMONOWE - CIASTKA BŁYSKAWICZNE




Palmery to małe ciasteczka w kształcie dwóch złączonych ślimaczków. Dzisiaj proponuję palmery z nadzieniem z cynamonu i brązowego cukru. Rumiane, niezbyt słodkie idealnie odnajdą się jako dodatek do kawy lub ciepłego mleka. 

PALMERY CYNAMONOWE:
1 blaszka ciastek
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mielony cynamon
  • brązowy cukier
Ciasto francuskie odmrażamy i następnie dzielimy na dwa równie kawałki. Oba  płaty ciasta smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka, rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Następnie jeden z płatów posypujemy obficie brązowym cukrem i zmielonym cynamonem i przykrywamy drugim płatem ciasta, w ten sposób, aby strona posmarowana jajkiem znalazła się w środku. Delikatnie dociskamy. Zwijamy dość ciasno, jednocześnie z obu końców ciasta ku środkowi. Powstaną dwa rulony, które stykają się ze sobą na środku ciasta. Powstały podwójny rulon kroimy na cienkie około 5 mm plasterki, które delikatnie układamy na płasko, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka 15 - 18 minut. Upieczone na złoto palmery wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.




14 komentarzy:

  1. Pięknie zakręcone! Wyglądają bardzo odświętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciastka, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste ale wyglądają super apetycznie a takie ciacha i jeszcze drożdżówki szczególnie z makiem zawsze kojarzą mi się z Polską!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis dla mnie Szybki pachnący i smaczny Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w twój gust. Pozdrawiam serdecznie Agnes :)

      Usuń
  5. Ale pięknie, równiutko zawinięte :D bardzo apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam precyzję, ja bym tak równo ich nie zawinęła ;) Obowiązkowo przetestuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  7. szybko się je robi i musza wspaniale pachnieć cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto, ciastka pod każdą postacią to ja lubię. Na pewno więc wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń