czwartek, 6 października 2016

BABECZKI Z ARONIĄ






Małe co nieco na jesienną szarugę.
BABECZKI Z ARONIĄ:
12szt
  • 4 jajka
  • 220g cukru
  • 270g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • 220ml jogurtu
  • 2 czubate łyzki zmiksowanych malin (świeżych lub mrożonych)
  • około 1/2 szkl aronii
Całe jajka wybijamy do misy miksera i po dodaniu cukru miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut. Jajka powinny być bardzo dobrze roztrzepane, puszyste, a cukier całkowicie lub prawie całkowicie rozpuszczony.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i następnie przesiewamy do misy z jajkami. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając cienkim strumieniem oliwę oraz na końcu dodając jogurt. Dosypujemy umyte, osączone z wody owoce aronii i teraz już tylko delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki  smarujemy masłem, lekko oprószamy mąką, otrzepując jej nadmiar i do tak przygotowanej wlewamy ciasto do 2/3 ich wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175st.C ( funkcja góra - dół) i w tak nagrzanym pieczemy muffiny przez 25 - 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy je jeszcze około 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy oprószając cukrem pudrem.



2 komentarze: