sobota, 18 lutego 2017

ZUPA KREM Z PIECZAREK




Dzisiaj zapraszam do wypróbowania przepisu na popularną zupę pieczarkową, tym razem jednak w formie zupy kremu. Lekko pikantna i aromatyczna, przyjemnie rozgrzewa. Jeśli chcecie zaskoczyć domowników, to zamiast tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego, podajcie ją z wytrawnym ciastkiem francuskim.

ZUPA KREM Z PIECZAREK:

  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 kapelusze borowika suszonego
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
ponadto:
  • natka pietruszki
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 2 -3 pieczarki
Przygotowanie zupy:
Kapelusze borowików namaczamy na przynajmniej 15 minut w niewielkiej ilości zimnej wody.
Ziemniaki obieramy, zalewamy bulionem, lekko solimy i gotujemy do miękkości razem z namoczonymi wcześniej w zimnej wodzie kapeluszami borowików.
Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy na nim pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebule posiekaną na piórka. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze moment dusimy. 
Podduszone pieczarki z cebulą i wodą, którą pieczarki puściły podczas duszenia, dodajemy do ugotowanych w bulionie ziemniaków. Zagotowujemy i następnie blendujemy na jednolity krem.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy śmietankę i dokładnie ją rozprowadzamy. 
Zupę podajemy w towarzystwie dodatkowych kilku kropli śmietanki, wytrawnego ciastka francuskiego, i posiekanej drobno natki pietruszki.

Przygotowanie ciastek francuskich:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i następnie kroimy na niewielkie prostokąty. Ja swoje ciastka dodatkowo ozdobiłam na brzegach odciskając wzorek z widelca.Prostokąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i układamy na nim 1 -2 cienkie plasterki wycięte z pieczarki. Oprószamy je solą. Tak przygotowane ciastka pieczemy w rozgrzanym do temperatury 200st.C piekarniku przez 12 - 15 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru.

UWAGI:
  • zupa doskonale smakuje również z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym, na który przepis znajdziecie tutaj




7 komentarzy:

  1. bardzo lubię zupy krem, fajny pomysł z tym ciastkiem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kremu jeszcze nie jadłam, ale mam ochotę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy kremy. Ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też czasem robię krem z pieczarek, pyyychota :))

    OdpowiedzUsuń