poniedziałek, 23 października 2017

KRUCHE SZYBKIE CIASTECZKA MAŚLANE - KONICZYNKI





Nie wyobrażam sobie filiżanki kawy czy herbaty bez choćby jednego małego ciasteczka. Z tego też powodu foremek u mnie bez liku. Najbardziej lubię  kruche ciastka o niebanalnych kształtach. Dzisiaj proponuję czterolistne koniczynki na szczęście:) 

KRUCHE CIASTECZKA - KONICZYNKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 100g  brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka kropel esencji migdałowej
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy je w lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 30 min do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 3 - 4mm. Foremką wykrawamy pojedyncze ciasteczka, które delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C z funkcją grzania góra - dół.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami pieczemy je przez 15 min pierwszą porcję i przez około 12 min każda kolejną. Kiedy ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy ciastka na kratce kuchennej. 




5 komentarzy: