wtorek, 16 stycznia 2018

DROŻDŻÓWKI Z SEREM







Drożdżówki są dobre na wszystko i z każdym nadzieniem, ale moim faworytem zawsze są drożdżowe bułeczki z serem lub budyniem. Dzisiaj właśnie proponuję przepis na takie małe pulchne bułeczki, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale i napełniają cały dom cudownym aromatem drożdżowego ciasta.

DROŻDŻÓWKI Z SEREM:

  • 450g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 100 ml mleka
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku, po czym połowę odlewamy do wysokiej szklanki. Do porcji mleka, która została w rondelku dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż masło i cukier rozpuszczą się. Odstawiamy.
Do wysokiej szklanki z resztą letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i resztę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut, aby zaczyn spienił się i zaczął pracować.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wybijamy jajka i wlewamy przestudzone mleko z masłem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Oczywiście można je również zagnieść ręcznie. Wówczas zagniatanie trwa około 10 minut i ciasto jest na tyle gładkie i elastyczne, że swobodnie odchodzi od ręki i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lekko omączonej misce, nakrywamy lnianą ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno ładnie urosnąć podwajając swoją objętość.
W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy serowe nadzienie. 

Nadzienie serowe:
  • 500g półtłustego twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
ponadto do dekoracji:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Twaróg mielimy lub blendujemy, ewentualnie dokładnie rozgniatamy widelcem. Łączymy go z cukrem pudrem i jajkiem. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przenosimy na omączoną stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, nadając mu kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy równomiernie, wcześniej przygotowane nadzienie serowe. Teraz delikatnie zaginamy jeden dłuższy bok do środka  ciasta, tak aby sięgał do około 1/3 wysokości prostokąta i analogicznie postępujemy z drugim dłuższym bokiem. Brzmi skomplikowanie, ale chodzi o to, aby oba dłuższe boki zostały zawinięte do środka rozwałkowanego ciasta i zachodziły przy tym jeden na drugi, bo w innym przypadku ciasto rozlezie się. Teraz pozostaje już tylko prostokąt ciasta pociąć ostrym nożem na porcje. Każdy pasek ciasta skręcamy na raz, aby nadać bułeczkom kształt świderka i tak uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
Napuszone bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem wymieszanym z łyżka mleka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st C i w tak nagrzanym pieczemy bułeczki przez 20 - 25 minut.  Upieczone bułeczki studzimy na kratce.





17 komentarzy:

  1. uwielbiam takie drożdżówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła do kawki.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one apetycznie wyglądają!

    Pozdrawiam
    Eva

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ukochane! Mogłabym je jeść codziennie :) Ślicznie Ci się udały, mnie to zwijanie nigdy nie wychodzi :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Będą rewelacyjnym dodatkiem do kawy, ale jestem pewna, że moje wizualnie nie będą takie ładne jak twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka drożdżóweczka by się teraz przydała do kawusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie drożdżówki to bym jadał z rana jakbym je miał ,a że ich nie mam to ich nie jadam w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że nie pokazałaś jak zawijasz to ciasto i kroisz na porcje. W tym przepisie aż się o to prosi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżówki można też zrobić z masłem orzechowym. Trzeba dodać trochę zwykłego masła, żeby było bardziej kremowe.

    OdpowiedzUsuń