czwartek, 7 lipca 2016

KOTLETY Z CUKINII I PIECZAREK




Dzisiaj proponuję przepis na kotleciki z cukinii z dodatkiem pieczarek. Delikatne w smaku, ale nie mdłe, mogą z powodzeniem być propozycją na przekąskę, jak i letni lekki obiad. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

KOTLECIKI Z CUKINII I PIECZAREK:
około 12szt

  • jedna średnia cukinia ( o wadze około 400g )
  • 400g pieczarek
  • 100g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy, na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki podsmażamy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Cukinię myjemy, osuszamy i również ścieramy  na dużych oczkach tarki.
Do miski z cukinią dodajemy przestudzone pieczarki, starty ser, cebulkę oraz lubczyk i pietruszkę.
Wybijamy jako i łączymy składniki mieszając je ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności, jeśli farsz byłby zbyt luźny nie dawał się formować w zgrabne kotlety, dodajemy łyżkę bułki tartej. Z tak przygotowanego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi kotleciki, które po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. 




5 komentarzy:

  1. Świetne kotleciki, super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, wyglądają obłędnie i chyba można je też podjadać na zimno, na lato idealne👍🏻

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię uwielbiam w każdej postaci, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł na bezmięsne kotlety :)

    OdpowiedzUsuń