czwartek, 14 lipca 2016

MROŻONA KAWA Z MUSEM Z MELONA




Mrożona kawa ma wielu zwolenników. Ja przygotowuję ją w okresie letnim bardzo często, bo nie dość, że wygląda bardzo efektownie, to wariacji smakowych jest bardzo dużo, a i tym samym pole do popisu ogromne. Może być z dodatkiem syropów, musów, lodów lub bitej śmietany. Ja dzisiaj swoją mrożoną kawę przygotowałam z dodatkiem musu z melona i czapą bitej śmietany.

MROŻONA KAWA Z MUSEM Z MELONA:
2 porcje

  • 300 ml espresso
  • 10 łyżek musu z melona
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100ml śmietanki 36%
  • 1 pokruszone ciastko oreo ( samo ciastko bez śmietankowego środka )
Kawałek melona kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy go z 1 łyżeczką cukru pudru. 
Na dno 2 szklanek wlewamy po około 5 łyżek musu z melona . Następnie delikatnie wlewamy espresso. Najlepiej robić to za pomocą trzymanej ukośnie dużej łyżki, którą opieramy na ściance szklanki. Kawę wlewamy wolnym strumieniem tak, aby ściekała ona najpierw po łyżce i następnie po ściance szklanki.
Na wierzchu tak przygotowanej kawy wyciskamy, za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę, którą ubijamy z pozostałą łyżeczką cukru pudru. Wyciskanie śmietany zaczynamy od brzegów szklanki, kierując się ku środkowi. Wierzch posypujemy okruchami ciastka oreo.



5 komentarzy:

  1. Wspaniała kawa, nie wpadłabym na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jaka ona ładna! Ale pomysł! ;) Super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kawa musi być przepyszna! Choć teraz mamy zimę za oknem to z chęcią bym się jej napiła. Lecę do sklepu i biorę się za przygotowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń