piątek, 5 sierpnia 2016

CIASTO Z PORZECZKAMI - PORZECZKOWA FANTAZJA



Dzisiaj proponuję przepis na kolejne ciasto z owocami. Ja do jego wykonania wykorzystałam czarne porzeczki, ale doskonale sprawdzą się również inne owoce. 
Na pierwszy rzut oka ciasto wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przygotowywanie kolejnych warstw wynika automatycznie jedna z drugiej i tym samym cały proces wypieku jest szybki i sprawny. 
Ciasto jest niezwykle dekoracyjne i stabilne, co sprawia, że łatwo się kroi w równe kawałki, przy tym pozostając delikatne i aksamitne w smaku.
Na pewno przygotuję je jeszcze kiedyś z malinami lub wiśniami.

FANTAZJA PORZECZKOWA:
blaszka 24 x 27cm
ciasto półkruche:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 2 żółtka z  jajek (białka odstawić do późniejszego wykorzystania)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misie miksera umieszczamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
Blaszkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką, której nadmiar strzepujemy. Dno blaszki wylepiamy przygotowanym wcześniej ciastem.
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temp. 200st.C.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.

masa serowa:
  • 500g twarogu półtłustego
  • 2 całe jajka
  • 2 zółtka z jajek ( białka zostawić do późniejszego wykorzystania)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy 2 całe jajka, 2 żółtka oraz cukier. Miksujemy krótko, a następnie dodajemy twaróg i łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy do momentu dokładnego połączenia się składników. 
Tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę z ciastem półkruchym. 
Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego wcześniej, do temp. 200st.C piekarnika i podpiekamy ciasto przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy piankę i kruszonkę.

pianka:
  • 4 białka z jajek ( które wcześniej odstawiliśmy do późniejszego wykorzystania)
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 1/3 szkl oleju
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Kiedy tylko piana stanie się sztywna, wsypujemy do niej, nie przestając miksować, małymi porcjami cukier. Ubijamy kilka minut, aż piana stanie się błyszcząca, a cukier rozpuści się. Do tak ubitej piany wsypujemy proszek budyniowy i kiedy połączy się z pianą,ciągle miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. 

kruszonka:
  • 75g mąki
  • 50g cukru
  • 40g masła
W miseczce rozgniatamy widelcem mąkę z cukrem i masłem, aż powstaną małe grudki tworzące kruszonkę.

ponadto:
  • około 2 szklanek porzeczek 
Po 20 minutach pieczenia, wyjmujemy na kratkę kuchenną podpieczone ciasto i wykładamy na nie szybko piankę. Po lekkim wygładzeniu wierzchu posypujemy ją opłukanymi i odsączonymi porzeczkami, które wcześniej należy pozbawić ogonków. Na wierzch owoców rozsypujemy kruszonkę.
Ciasto wstawiamy natychmiast ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180st.C i pieczemy ciasto kolejne 40 minut. 
Po upieczeniu trzymamy ciasto jeszcze przez 10 - 15 minut w  wyłączonym piekarniku, a następnie przenosimy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Zupełnie zimne ciasto kroimy na porcje.




11 komentarzy:

  1. ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham takie ciasta! W dodatku uważam, że porzeczki znakomicie się sprawdzają w tego typu wypiekach, ich smak bardzo podkręca całość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej! Wygląda nawet lepiej niż mojej babci! rewelacja! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem czarnej porzeczki, świetna jest ta Twoja propozycja na ich wykorzystanie ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. czy może być twaróg z wiaderka i owoce mrożone? fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce mogą być mrożone, a co do twarogu, to można użyć takiego sernikowego z wiaderka, ale musi być naprawdę bardzo dobrej jakości, bo jeśli twaróg będzie rzadki i wodnisty, to ciasto wyjdzie mało stabilne. Pozdrawiam

      Usuń