czwartek, 18 sierpnia 2016

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI





Puszyste, bardzo lekkie ciasto ze śliwkami. Delikatny aromat cytryny i słodki lukier na wierzchu. Czy temu można się oprzeć? Gwarantuję, że nie.

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI:
blaszka 25x27cm

  • 1 szkl śmietanki kremówki 30%
  • 2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
Śliwki myjemy, odsączamy z nadmiaru wody, i przecinamy na pół. Wyjmujemy pestki, odstawiamy.
Śmietankę wlewamy do misy miksera, dodajemy do niej cukier i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy około 2 minut. Do ubitej śmietanki dodajemy całe jajka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy ponownie, aby składniki dokładnie połączyły się tworząc gładkie, jednolite ciasto.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki cienko smarujemy masłem i oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar. Do tak przygotowanej blaszki wylewamy ciasto i lekko wyrównujemy je. Na wierzchu układamy równomiernie połówki śliwek.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 55 - 60 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez 5 - 10 minut w wyłączonym piekarniku i następnie przenosimy je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
3 łyżki cukru pudru rozprowadzamy z 2 łyżeczkami wody i powstałym lukrem polewamy zupełnie zimne ciasto.




12 komentarzy:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba nie miałam okazji jeszcze próbować takiego ucieranego ciasta
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić takie w weekend!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmm aż ślinka cieknie :)) Lubię takie przepisy z mikserem w roli głównej :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ucierane to naaajlepsze ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ucierane ciasta ze śliwkami! A widzisz, z lukrem nie robię nigdy...a zapewne pyszny jest z jego dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki skórką do domu czy do góry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie nie ma to znaczenia. Ja chociaż zawsze daję skórkę do dołu, to tym razem przez pomyłkę ułożyłam odwrotnie, co widać na zdjęciu i nic to nie zmieniło.

      Usuń
  8. Ciasto wygląda mega apetycznie, proste, ale efekt końcowy jest wyśmienity ;).

    OdpowiedzUsuń