wtorek, 29 listopada 2016

RYBA PO JAPOŃSKU





Ryby zawsze i w każdej postaci są mile widziane na moim stole. Dzisiaj proponuję przepis na smażoną rybę z duszonymi warzywami, które zatopione są w zalewie, na bazie pasty pomidorowej. Rybę w tej postaci można podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Jego uniwersalność powoduje, że może być zarówno przekąską jak i przy odpowiednich dodatkach daniem obiadowym. Nawet na stole świątecznym na pewno znajdzie wielu zwolenników i będzie poważną konkurencją dla ryby po grecku.

RYBA PO JAPOŃSKU:
  • 700g filetów z dowolnej ryby (np. dorsz, mintaj )
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1 i 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 por ( biała i lekko zielona część )
  • 1 duża marchew
  • 5 ogórków korniszonów
  • łyżka oliwy
ponadto do smażenia ryby:
  • mąka
  • olej
zalewa:
  • 3/4 szkl wody
  • 1/3 szkl oleju
  • 200 ml koncentratu pomidorowego z kartonika
  • 6 łyżek łagodnego ketchupu
  • 5 łyżek octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 5 łyżeczek cukru
Jeśli używamy mrożonych filetów ryby, to najpierw je odmrażamy, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy rybę posiekanym drobno koperkiem i kroimy na małe kawałki. Ja swoje pokroiłam na kostkę o boku około 1,5cm. Pokrojone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchewkę obieramy i kroimy na około 5cm kawałki, a następnie w słupki. Pora myjemy i kroimy w cienkie krążki. Pora i marchewkę umieszczamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy i przesmażamy około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. 
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, a korniszony w półplasterki. Dokładamy paprykę i ogórki do  pozostałych warzyw. Mieszając smażymy jeszcze około 1-2 minut. Zestawiamy patelnię z palnika.
Kiedy warzywa stygną przygotowujemy zalewę. Do miski wlewamy wodę, olej i pastę pomidorową. Wsypujemy sól, cukier oraz dodajemy ketchup i ocet. Mieszamy wszystko chwilę rózgą, aby sól i cukier rozpuściły się. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do podduszonych warzyw. Lekko mieszamy.
W dużym słoju lub szklanej misie umieszczamy warstwami warzywa i kawałki ryby. Warstwy powinny być w miarę równe i końcową powinny tworzyć warzywa. Słój umieszczamy na 1 -2 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowaną rybę można podać na zimno np w towarzystwie chrupiącej bagietki lub na ciepło z kopytkami albo ryżem.





8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis!Z moich młodych lat pamiętam "śledzia po japońsku" z jajkiem na twardo i majonezem(pewnie Japończycy na oczy takiego nie widzieli!):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak Grecy ryby po grecku;) Mamy kilka takich sztandarowych potraw.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pyszna rybka, chętnie bym zjadła i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Naprawdę godny polecenia:)

      Usuń
  3. bardzo lubię tę wersję ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ryby w takiej wersji i bardzo mnie ciekawi jej smak Wyglada obiecująco

    OdpowiedzUsuń