niedziela, 5 lutego 2017

FRANCUSKIE CIASTECZKA - CYNAMONOWE ŚWIDERKI





Czasem nie mam ochoty na długie przesiadywanie w kuchni ani na skomplikowane przepisy, ale mam ochotę na coś słodkiego. Wtedy chętnie sięgam po gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je tylko odmrozić, dodać kilka składników i po kilku minutach cieszyć się pysznymi ciasteczkami. Ja dzisiaj serwuję cynamonowe świderki.

CYNAMONOWE ŚWIDERKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka 
  • brązowy cukier
  • mielony cynamon

Ciasto francuskie odmrażamy i następnie dzielimy na dwa równie kawałki. Oba  płaty ciasta smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka, rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Następnie jeden z płatów posypujemy obficie brązowym cukrem i zmielonym cynamonem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, w ten sposób, aby strona posmarowana jajkiem znalazła się w środku. Ostrym nożem kroimy ciasto na długie paski o szerokości około 2 - 3 cm. Dodatkowo każdy pasek nacinamy w środku na 3/4 długości. Tak samo, jak nacina się faworki. Nie jest to co prawda konieczne, ale pozwala uzyskać ładniejszy kształt.
Tak przygotowane paski ciasta delikatnie skręcamy w spiralki. 
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy pomiędzy kolejnymi ciastkami. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka 15 - 18 minut. Upieczone na złoto świderki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.





5 komentarzy:

  1. Prosty i fajny przepis, do kawy takie ciasteczka są wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste i szybkie slodkosci Mniam Domyslam się ze pachniało cudownie w domu prawda? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon nadaję cudownego smaku. Muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musiały pachnieć w trakcie pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń