piątek, 10 lutego 2017

GROSZEK PTYSIOWY





Groszek ptysiowy jest idealnym dodatkiem do zup kremów. Ma jednak też wielu zwolenników, którzy zajadają się nim jako samodzielną przekąską. Oczywiście można kupić gotowy groszek, ale niestety nie jest on tak pyszny jak domowy.  Może więc warto upiec go samemu, tym bardziej, że nie jest to trudne, ani pracochłonne.

GROSZEK PTYSIOWY:
  • 40g masła
  • 100ml wody
  • 80g mąki  (1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy masło rozpuści się wsypujemy mąkę z solą i energicznie mieszamy. Ciasto zaparzy się i stworzy jedną "kluchę". Zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy ciasto wystygnie, wybijamy do niego 1 jajko i dokładnie mieszamy za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty. Kiedy jajko dobrze wmiesza się w ciasto wówczas wybijamy drugie jajko i również miksujemy jeszcze chwilę, aby powstała jednolita masa. 
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i za jego pomocą wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki o średnicy około 1 cm. Pomiędzy porcjami ciasta zachowujemy spore odstępy, bo groszek dość intensywnie rośnie podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st.C z funkcją góra - dół, lub 210st.C z funkcją termoobieg i w tak nagrzanym pieczemy groszek przez około 10 minut, aż nabierze złocistego koloru.
Podajemy od razu lub przechowujemy w puszce, ale niestety przechowywanie groszku powoduje, że traci on swą chrupkość.






5 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, dzisiaj jeszcze kupowałam groszek ptysiowy. Następnym razem zrobię sobie sama 💛

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie kupuję bo nie ma wogòle smaku, Ale jadłam domowy z kremem z pieczarek , pychotka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super :) zapisuję by kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń