piątek, 3 lutego 2017

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z BOCZKIEM





Dzisiaj proponuję przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Zamiast najczęściej przygotowywanych kopytek, małe zgrabne i do tego pyszne kotleciki. Naszpikowane chrupiącym boczkiem i ciągnącym  się serem. Przyprawy i dodatki można dowolnie zestawiać ze sobą i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem.

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 40 ml mleka
  • 100g boczku
  • 50g żółtego sera startego na dużych oczkach tarki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego (lub natki pietruszki)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
ponadto do panierowania:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, wlewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy.  Odstawiamy do przestudzenia.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię razem z posiekaną drobno cebulką. Podsmażamy, aż boczek ładnie się zarumieni, a cebulka zeszkli. 
Przestudzone puree ziemniaczane łączymy z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz startym żółtym serem.  Doprawiamy masę solą, pieprzem, chili i suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub drobno posiekaną natką pietruszki.
Masę dokładnie mieszamy. 
Z tak  przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy niewielkiej wielkości kotleciki.
Każdy kotlecik obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z sezonową surówką lub sosem np. pieczarkowym.



6 komentarzy:

  1. Fajne kotleciki, mój mąż byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentują. Czy boczek można czymś zastąpić?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście. Można dać szynkę, suszone pomidory,a można również zrezygnować z dodatków. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne kotleciki, świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boczek i ziemniaki to udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń