sobota, 25 lutego 2017

SAŁATKA DO OBIADU Z CZERWONEJ KAPUSTY




Zimą szukam intensywnie w swoim otoczeniu kolorów. Dlatego też jedną z moich ulubionych surówek do obiadu, jest ta z czerwonej kapusty. 

SURÓWKA DO OBIADU Z CZERWONEJ KAPUSTY:

  • ćwiartka małej główki czerwonej kapusty
  • 1 niewielka cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Kapustę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści i następnie bardzo drobno szatkujemy. Kapustę umieszczamy w misce, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i wygniatamy kilkakrotnie ręką, aby zmiękła. Marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, nie tylko ze względu na kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką surówkę, tylko u mnie obowiązkowo jeszcze szczypta cukru i ocet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjnie i smacznie :) Ja co prawda wolę białą kapustę, niemniej na taką też bym się skusiła ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna surówka :) bardzo ją lubię :0

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za ten przepis Bardzo lubie taka surowke a nie wiem nigdy jak za nia się zabrać i doporawic Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie chrupiące suróweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutka i tak pięknie wygląda. Dobrze, że przypomniałaś mi tę kapustę, czas do niej wrócić :)

    OdpowiedzUsuń