niedziela, 19 marca 2017

KRUCHE CIASTECZKA - MARCOWE KOTKI




Za oknem wciąż króluje ziąb, a u mnie królują kruche ciasteczka. Za chwilę już wiosna, więc kotki są chyba jak najbardziej na miejscu. Kruche, maślane i tak delikatne, że naprawdę ciężko się od nich oderwać.

KRUCHE CIASTECZKA - KOTKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 100g  cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka kropel esencji cytrynowej
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy je w lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 30 min do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 3 - 4mm.  Foremką wykrawamy pojedyncze ciasteczka, które delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C z funkcją grzania góra - dół.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami pieczemy je przez 15 min pierwszą porcję i przez około 12 min każda kolejną. Kiedy ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy ciastka na kratce kuchennej. 



9 komentarzy:

  1. jakie urocze te kotki :) aż szkoda jeść :D

    PS. Jeśli masz ochotę - zachęcam do udziału w ankiecie na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi ślicznymi ciasteczkami to i kawa musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne dla każdego kociarza! :)) Cudne ciasteczka, no po prostu takie miau! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudeńka! Aż żal je zjadać:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie przygarnęłabym te kotki :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie przepisy na proste, małe co nieco do kawy lub herbaty:)

    OdpowiedzUsuń