czwartek, 11 maja 2017

PROSTE CIASTO Z RABARBAREM




Maj zawsze kojarzy mi się z bzem i rabarbarem. O ile bez, pełni w mojej kuchni funkcję raczej dekoracyjną, to kwaśne intensywne w smaku łodygi rabarbaru, dość często znajdują zastosowanie w przepisach zamieszczanych na blogu. Dzisiaj proponuję klasyczne, pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe z kawałkami rabarbaru i delikatną słodką kruszonką.

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM:
  • 3 i 1/4szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 10g suchych drożdży (lub 20g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
 na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
ponadto:
  • 450g rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu, czyli rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru w kilku łyżkach ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę cukru. Mieszamy i dodajemy 1 jajko, miękkie masło oraz pozostałe ciepłe mleko. Na końcu do przygotowanych składników wlewamy zaczyn z drożdży Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Kiedy powstanie gładkie, jednolite ciasto, przekładamy je do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy cienko masłem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy rabarbar. Łodygi obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę lub plasterki. Tak przygotowany umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier i mieszamy łyżką. Przed wyłożeniem na ciasto, należy rabarbar odcedzić, z soku, który na pewno zbierze się na dnie miski.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Robimy to dokładnie do momentu, aż powstaną większe i mniejsze kawałki tworzące kruszonkę.

Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, na jego wierzchu układamy kawałki rabarbaru, w cukrze i posypujemy bułką tartą, która wchłonie nadmiar puszczającego soku. Delikatnie łyżką dociskamy kawałki rabarbaru do ciasta.
Na wierzchu rozsypujemy równomiernie kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. C  w pozycji góra -dół i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 45 -50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto trzymamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10 minut i następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.





2 komentarze:

  1. To ciasto kojarzy mi się z moją mamą która zawsze latem robiła to ciasto z kruszonką, dla niej to było najszybsze ciasto świata z tego co pod ręką. Smak dzieciństwa!!::)))))))))

    OdpowiedzUsuń