środa, 17 maja 2017

RACUCHY ZIEMNIACZANE




Lubicie racuchy? Ja bardzo i dlatego często je przygotowuję. Zazwyczaj na moim stole goszczą te pulchne placuszki z dodatkiem jabłek. Dzisiaj jednak proponuję przepis na niebanalne racuchy ziemniaczane. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, smak bardzo mnie zaskoczył. Na tyle jednak pozytywnie, że bardzo szybko zostały przygotowane ponownie. 

RACUCHY ZIEMNIACZANE:

  • 5- 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g świeżych drożdży
  • około 4 - 5 łyżek letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
ponadto:
  • olej do smażenia
  • Kwaśna śmietana
Niewielką ilość mleka, około 4-5 łyżek lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże oraz cukier. Odstawiamy na chwilę.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki razem z cebulą. Odcedzamy nadmiar wody. Bardzo łatwo to zrobić wkładając do miski ze startymi ziemniakami gęste sitko, dociskając je, a nadmiar wody wybrać łyżką. 
Do tak przygotowanych ziemniaków z cebulą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozpuszczone drożdże i całe jajko. Dokładnie mieszamy dodając około 2 łyżek mąki, aby ciasto zagęścić. Powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Miskę z ciastem na racuchy przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżką do zupy porcje ciasta formując małe zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło, w towarzystwie kwaśnej śmietany.



3 komentarze:

  1. Mmm ale mi narobiłaś ochoty na te racuchy! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, takie dania, wszelkie placuszki czy racuszki należą do moich ulubionych propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło znowu wpaść do Ciebie :-) racuchów ziemniaczanych (z drożdżami) nigdy nie robiłam, a widzę, że warto!

    OdpowiedzUsuń