wtorek, 23 maja 2017

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ






Już pojawiły się truskawki. Czas więc na przepis na jakieś ciasto z ich wykorzystaniem. Dzisiaj proponuję delikatny puszysty biszkopt, przełożony masą śmietanową i warstwą pysznych truskawek zatopionych w galaretce. Ponieważ te pierwsze truskawki nie są jeszcze tymi właściwymi, które mają niepowtarzalny słodki smak i aromat, ja do dzisiejszego ciasta użyłam mrożonych. Dodatkową zaletą użycia truskawek mrożonych jest fakt, że masa truskawkowa bardzo szybko zastyga, co znacznie skraca czas przygotowania ciasta. 

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ:
blaszka 23x25cm 

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, który odpowiednio docinamy do jej rozmiarów. Nie przykrywamy, ani nie natłuszczamy boków formy. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C.
Kiedy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i delikatnie mieszając na najniższych obrotach, dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy  po łyżce cukier. Wyłączamy mikser. Obie mąki, wcześniej przesiane i wymieszane wsypujemy delikatnie do ubitej wcześniej masy i łączymy mieszając bardzo krótko, aby masa nie opadła, najlepiej rózgą lub ewentualnie mikserem ustawionym na najniższe obroty. Masę mieszamy tylko do momentu połączenia się mąki z resztą składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy  i pieczemy w nagrzanym do 170 st. C  piekarniku  przez 40 minut.
Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ) i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez około 15 minut i po przestudzeniu wyjmujemy je na kratkę kuchenną, aby ostygło całkowicie. Zupełnie zimny biszkopt wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwa blaty.

masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 - 36
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix 
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania wsypujemy cukier puder i śmietan fix. Ubijamy jeszcze chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.

ponadto do nasączenia:
  • 100ml lekko osłodzonej wystudzonej czarnej herbaty
  • kilka kropel cytryny
składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta umieszczamy z powrotem w formie i nasączamy go równomiernie, za pomocą np. pędzelka 50 ml herbaty z cytryną. 
Na tak przygotowaną pierwszą część biszkoptu wykładamy około 2/3 masy śmietanowej, wyrównujemy delikatnie i przykrywamy drugim blatem ciasta, który również ponczujemy pozostałymi 50 ml herbaty. Wykładamy na niego pozostałą masę śmietanową. Wstawiamy ciasto na chwilę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi,  przygotowujemy warstwę truskawkową.

masa truskawkowa:
  • 600g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe ( obie rozpuszczone w 2 i 1/3 szkl wody )
Obie galaretki rozpuszczamy dokładnie w 2 i 1/3 szklanki gorącej wody. Zamrożone truskawki , dzielimy na dwie trzy porcje i umieszczamy je kolejno w misie malaksera siekając je na niezbyt małe kawałki. Posiekane grubo truskawki zalewamy gorącą jeszcze galaretką. Mieszamy szybko, bo masa prawie natychmiast zastyga i od razu wylewamy ją na schłodzone wcześniej ciasto z bitą śmietaną. Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.





13 komentarzy:

  1. Piękna czerwień truskawek i biel śmietanki. Nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze smaki idealne, bo któż z nas nie lubi ciast z truskawkami? To jedno z moich ukochanych ciast wiosną i latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie się prezentuje to ciacho! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) ach ja już czekam na pełnię sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka!!! To ciasto mojej mamusi:))))) uwielbiam je!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, idealne połączenie kremu śmietankowego i truskawek <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Do takiego ciasta brakuje tylko przepysznej kawy i wszystko byłoby idealnie. Świetny blog i super przepisy, pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciacho. Uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ciacho. Uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z truskawkami to piszę się! :D a raczej spisuję przepis i tworzę takie samo <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyczne smaki są najlepsze! :)) Wygląda lekko i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny i przydatny artykuł. Dzięki za ciekawe informacji na temat mojego ulubionego napoju.

    OdpowiedzUsuń