wtorek, 13 lutego 2018

BABKA BEZGLUTENOWA







Jak upiec szybkie, pyszne i przy tym bezglutenowe ciasto?  Nic prostszego. Wystarczy dosłownie kilka składników i około 5 minut na ich połączenie. Nigdy jeszcze na blogu nie było przepisu na wypiek bezglutenowy, zatem czas wypróbować pierwszy z takich przepisów.

BABKA BEZGLUTENOWA:

  • 4 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150g oleju rzepakowego
  • ewentualnie łyżka nasion chia 
  • esencja cytrynowa
ponadto:
  • cukier puder do dekoracji
Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy masa jest już puszysta, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą i powoli wlewamy olej. Na końcu dodajemy kilka kropel esencji cytrynowej i łyżkę nasion chia, które ni są w tym przepisie składnikiem niezbędnym. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na babkę. Ja użyłam standardowej formy z kominkiem.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez około 5 -7 minut w wyłączonym piekarniku i następnie studzimy babkę na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. babka wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Super,że pomyślałaś. Wypróbuję na Święta.

    Pozdrawiam
    Eva

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby zrobić taką babkę to trzeba poświecić mnóstwo czasu.

    OdpowiedzUsuń