poniedziałek, 19 lutego 2018

CIASTKA PIEGUSKI





Ciasta pieguski lubią chyba wszyscy. Kruche i delikatne, a w dodatku nadziane na bogato kawałkami przepysznej gorzkiej czekolady. Obiecujesz sobie, że zjesz tylko jedno do kawy, ale nie ma takiej opcji. Ręka sama wyciąga się po kolejne.Pieguski z tego przepisu są idealne w smaku, a dodatkowo ich przygotowanie zabiera naprawdę niewiele czasu. Musicie wypróbować koniecznie.

CIASTKA PIEGUSKI:
około 25szt

  • 120 g  masła
  • 120 g cukru 
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g posiekanej czekolady gorzkiej
W misie miksera umieszczamy posiekane masło i cukier, dodajemy żółtko i jedno całe jajko. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy przesianą mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Mieszamy całość bardzo dokładnie. Na koniec dodajemy do ciasta posiekaną czekoladę i już tylko kilkakrotnie zagniatamy ręką, lub mieszamy łyżką, aby czekolada równo rozprowadziła się w cieście. 
Z ciasta nabieramy łyżką małe porcje, wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich kulki, które następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Przy układaniu ciastek zachowujemy około 2 cm odstępy, bo podczas pieczenia ciasteczka urosną. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka przez około 15 minut. Powinny nabrać ładnego rumianego koloru. 
Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę na kratkę kuchenną i pozwalamy ciastkom przestygnąć przed zdjęciem ich z blachy. Upieczone i wystudzone pieguski najlepiej przechowywać w metalowej puszce.

Uwagi:
  • z podanej porcji wyszły mi dwie blaszki ciastek - 25szt (ilość jednak zależy od wielkości ciastek)
  • do piegusków można również dodać posiekane bakalie lub orzechy






15 komentarzy:

  1. Pieguski to smak dzieciństwa, a jeszcze zrobione samodzielnie według domowej receptury? No bajka i obłędnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. To są ulubione ciacha mojego syna!!!! Dawno ich nie jadł i chyba je zrobię dla niego!!!!
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłaś mnie na ciasteczka.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te ciasteczka! Zajadam je zawsze do kawy. Przepis już chyba znam na pamięć :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kawy idealne! Muszę znaleźć trochę czasu w tym codziennym zabieganiu i wypróbować Twój przepis. Jak upiekę i coś zostanie po moim "tylko spróbuję jak wyszły" to i mąż się ucieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście jedne z lepszych ciasteczek do kawy! Ciasteczka i wyśmienita kawa, to się nazywa idealny podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciastka na pewno są bardzo pyszne według mnie.Szkoda że mi dziewczyna takich nie robi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale kusisz tymi przepisami. Jest to straszne dla osób, które są na diecie. Jeśli schudnę, to zrobię sobie mały prezent i upieką kilka porcji takich ciasteczek, aby nie przesadzić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowały mi bardziej niż pieguski z paczki. Naprawdę udany przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten blog wygląda bardzo ciekawie.Na dodatek wszystko na nim jest napisane rewelacyjnie,a nawet super tak naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim zdaniem do takich ciastek idealnie sprawdziła by sie jakaś dobra kawa lub herbata. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Omega Habanero Sauce (120ml) - The Silicon Arts
    This sauce pairs wonderfully with traditional pineapple, titanium dioxide formula but with more titanium paint color pineapple, onion, titanium watch band and habanero sauce. It's a samsung titanium watch perfect balance titanium bikes of flavor and heat.

    OdpowiedzUsuń