poniedziałek, 26 marca 2018

ZIELONA BABKA WIELKANOCNA






Już za kilka dni Wielkanoc, a więc czas na świąteczne wypieki. Na moim wielkanocnym stole królują niepodzielnie babki, dlatego też na blogu jest już naprawdę sporo przepisów na ten wypiek, ale nie ma jeszcze babki zielonej. Dlatego też dzisiaj proponuję Wam przepis na babkę w kolorze soczystej wiosennej zieleni. Szybka w wykonaniu, delikatna i wilgotna na pewno skradnie niejedno serce i dodatkowo będzie niewątpliwą ozdobą świątecznego stołu.

ZIELONA BABKA SZPINAKOWA:
forma na babkę z kominkiem

  • 100g mrożonego szpinaku
  • 120g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
ponadto:
  • lukier lub cukier puder 
Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie. Odciśnięty umieszczamy w wysokim pojemniku razem z olejem i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Do misy miksera wybijamy jajka i wsypujemy cukier miksując wszystko na gładką, puszystą masę. Nie przestając miksować dodajemy do utartych z cukrem jajek masę szpinakową. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łyżka po łyżce dodajemy do miksowanej masy.
Formę na babkę smarujemy cienko masłem i przelewamy do niej ciasto. Delikatnie wyrównujemy wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy babkę lukrem lub obficie posypujemy cukrem pudrem.







14 komentarzy:

  1. Bardzo efektowna i w wiosennym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze daję truskawki do środka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale prezentuje się na zdjęciach. Szkoda, że dopiero teraz natrafiłem na ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie spotkałam się z taką zieloną babką. Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. W swoim długim życiu jeszcze nie jadłem zielonej babki.Dla mnie jest to kosmos nawet.

    OdpowiedzUsuń
  6. Troszkę szpinaku wystarczy dodać a jaki bardzo fajny efekt wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babkę przygotowałam jakiś czas temu dla moich pracowników na spotkanie i wszyscy bardzo zachwalali :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka bardzo fajna, smaczna i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiliśmy dzisiaj tą babkę, świetnie smakuje i każdy chce przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja do tej babki dodaje jeszcze jagody i wtedy jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jakim programie piec te babke?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawie ile osób wchodzi na ten blog . Mnie to bardzo interesuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Interesujący blog . Pewnie bardzo dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń