wtorek, 6 listopada 2018

BABKA ZIEMNICZANA






Dzisiejszy przepis może wydawać się niektórym trochę zaskakujący. Tytuł mógłby sugerować słodki wypiek, ale nic bardziej mylnego.
Lubicie placki ziemniaczane? Jeśli tak, to prawie na pewno pokochacie babkę ziemniaczaną. To jedno z dań bardzo uniwersalnych. Można podać ją jako dodatek do pieczonego mięsa lub samodzielnie np. ze śmietaną. Ja najbardziej jednak lubię taką babkę następnego dnia po upieczeniu. Kroję ją wtedy w grubsze plastry, lekko podsmażam, aby powstała złocista chrupiąca skórka i podaję w towarzystwie zielonej sałaty. 

BABKA ZIEMNIACZANA:
forma keksówka

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • około 100g boczku
  • około 100g kiełbasy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 -  ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
ponadto:
odrobina smalcu do wysmarowania formy


Boczek kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Zdejmujemy go z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy kiełbasę, którą również wcześniej kroimy w kostkę. Podsmażony boczek i kiełbasę odstawiamy na chwilę.
Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce, jak na placki ziemniaczane. Startą masę umieszczamy w lnianej ściereczce i odciskamy nadmiar wody. Można również miskę z masą przykryć pokrywką i odcedzić wodę, tak jak odcedza się ugotowane ziemniaki. Chodzi o to, aby masa ziemniaczana nie była zbyt rzadka, bo wówczas babka po prostu się nie uda. 
Do odciśniętych startych ziemniaków dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę i boczek. Wybijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Doprawiamy masę świeżo otartym majerankiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną umieszczamy w natłuszczonej wcześniej smalcem formie keksowej i wstawiamy do nagrzanego do 200st.C piekarnika. Pieczemy 50 - 55 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz