piątek, 21 grudnia 2018

MIĘKKIE PIERNIKI STEMPELKI





Dzisiaj szybki przepis na pierniczki, które nie tylko zachwycą swoim wyglądem, ale będą też świetną zabawą dla małych i dużych łasuchów. Są nieco grubsze od tradycyjnych pierników, aby dobrze widoczny był odciśnięty na nich wzór, co jednocześnie sprawia, że przypominają bardziej mięciutkie ciastka o rewelacyjnym piernikowym aromacie niż tradycyjne cieniutkie pierniczki, które potrzebują czasu aby zmięknąć. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub gorącej czekolady.

PIERNIKI STEMPELKI:

  • 3 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 9 łyżeczek przyprawy do piernika
  • szczypta soli 
  • 1 jajko
  • 230g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl miodu
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki czyli: mąkę,kakao,sodę, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misie miksera umieszczamy masło z cukrem i chwilę dokładnie ucieramy, aby składniki dobrze się połączyły tworząc puszystą masę. Do tak utartego masła wybijamy jajko i jeszcze chwilę ucieramy. Na końcu dodajemy miód i wsypujemy wymieszane suche składniki. Ucieramy do momentu powstania jednolitej gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wyjmujemy z misy miksera i przekładamy do foliowego woreczka, a następnie umieszczamy je w lodówce. Ciasto potrzebuje dobrego schłodzenia. Powinna to trwać przynajmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc.
Schłodzone ciasto wyjmujemy partiami na lekko omączoną stolnicę i wałkujemy na grubość stempla.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłą foremką dobraną wielkością do wielkości stempla krążki, na których kolejno odbijamy stempelki z wzorem.
Przekładamy pierniczki delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C i w tak nagrzanym pieczemy pierniki przez 8 -12 minut, w zależności od grubości pierników. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze chwilkę na blaszce, po czym przenosimy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce. 





7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie i przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Może już nie na te święta, ale z pewnością wykorzystam przepis! Lubię takie piernikowe ciastka, a jeszcze nigdy ich nie piekłam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na takie małe słodkie pierniczki, a nawet wyglądają przepysznie
    Nie mogę się doczekać świąt, na pewno skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj kumplowi powiem o tym blogu. Dużo z niego można się dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy blog. Na pewno na tym blogu zostanie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny blog. Naprawdę warto na tym blogu być.

    OdpowiedzUsuń