poniedziałek, 21 stycznia 2019

SZYBKA BABKA PIERNIKOWA






Babki zawsze się sprawdzają. Są szybkie w wykonaniu, niezbyt skomplikowane i nie ważne jakich dodatków użyjemy zawsze smakują doskonale. Ja dzisiaj, z racji jeszcze ciągle zimowej aury, proponuję przepis na babkę piernikową. Jej zapach pozwoli Wam powrócić do świątecznych chwil i doskonale wpasuje się w panujący wciąż za oknem zimowy krajobraz.

BABKA PIERNIKOWA:

  • 1/2 szkl miodu
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru 
  • 125 g masła
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia 
  • 2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( jeśli jej nie lubicie można pominąć)
  • 3 jajka
W rondelku umieszczamy mleko, miód, cukier oraz masło. Ustawiamy rondelek na małym ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. 
Do misy miksera wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz wybijamy jajka. Na koniec wlewamy przestudzone mleko z miodem i masłem. Ucieramy na niskich obrotach, do momentu połączenia się składników.
Formę na na babkę natłuszczamy i opruszamy  niewielką ilością mąki, której nadmiar strzepujemy. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. 
Upieczoną babkę trzymamy jeszcze 5 minut w zamkniętym piekarniku i następnie uchylamy drzwiczki pozwalając jej całkowicie wystygnąć.
Zimną  babkę posypujemy obficie cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową.





6 komentarzy:

  1. Zapachniało Świętami. Znowu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie sam osobiście nie wyobrażam sobie żeby nie było do ciasta kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jedzenie to chyba każdy bardzo uwielbia. Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i na szybko. To na pewno warto zapisać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i smacznie, taką kuchnie najbardziej lubie. Dzieki bardzo za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobrze, że ten blog jest. Na pewno na ten blog będę wracał.

    OdpowiedzUsuń