wtorek, 21 maja 2019

SZYBKA TARTA ZE SZPARAGAMI





Sezon szparagowy w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu z ich wykorzystaniem. Dzisiaj proponuję szybką kruchą tartę z zielonymi szparagami. Jeśli wolicie szparagi w wersji białej to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać taką ich właśnie wersję. Smak dania na tej zamianie absolutnie nie straci, a jedynie może efekt wizualny będzie mniej ciekawy. 

TARTA ZE SZPARAGAMI:
ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
farsz:
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 50 g sera feta
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki na tartę umieszczamy w misie robota i zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Należy jednak pamiętać, aby najpierw składniki siekamy razem nożem, a następnie szybko zagniatamy. Dobrze jest opłukać ręce zimną wodą przed zagniataniem ciasta, bo ciasto kruche bardzo nie lubi ciepła, dlatego też zagniatamy je jak najszybciej. Gotowe ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 15 minut. 

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Najpierw opłukujemy je dokładnie po czym odłamujemy stare lekko zdrewniałe końcówki. Ja stosuję taki ogólnie znany trik. Jeśli złapiecie szparaga z dwóch końców i przegniecie go, to pęknie w odpowiednim miejscu i nie trzeba będzie w ogóle używać noża. Tak przygotowane szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i blanszujemy je przez 5 - 7 minut po czym wyjmujemy do odsączenia.
W miseczce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy śmietanę, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy, doprawiając na koniec solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 

Po około 15 minutach wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i przenosimy je na lekko omączoną stolnicę. Rozwałkowujemy, po czym delikatnie przenosimy do formy na tartę. Lekko dociskamy boki i odrywamy ciasto, które wystaje poza krawędź blaszki. Bardzo prosto można to zrobić "przejeżdżając" wałkiem po górnej warstwie ścianek blaszki. Na koniec nakłuwamy ciasto dość gęsto widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i podpiekamy tartę w tak nagrzanym przez 10 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy i układamy na nim wcześniej przygotowane szparagi, które zalewamy masą jajeczno - śmietanową. Wierzch tarty posypujemy pokruszonym serem feta. 
Blaszkę z tak przygotowaną tartą umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy ją przez kolejne 20 - 25 minut, aż masa zetnie się i lekko zarumieni. 
Tartę podajemy na ciepło samodzielnie lub z dodatkiem na przykład sosu czosnkowego.





1 komentarz:

  1. Super, uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju, a szparagi również :)

    OdpowiedzUsuń