wtorek, 18 czerwca 2019

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SOSEM MAJONEZOWYM






O tym, że szparagi i jajka to duet idealny, chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Dlatego też dzisiaj proponuję prostą i szybką w wykonaniu sałatkę. Do zielonych szparagów i jajek na twardo wystarczy dodać tylko sałatę i pomidora, wszystko polać sosem i w ten prosty sposób mamy lekkie danie, idealne na upały.

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI:
  • 1 główka sałaty rzymskiej (sprawdzi się też lodowa)
  • 1/2  pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor 
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2  łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki oliwy czosnkowej
  • sól, pieprz
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 - 3 minuty, a następnie wyjąć je i odsączyć na sicie.
Sałatę umyć i odsączyć z wody. Porwać ją na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki. 
Przestudzone szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać delikatnie z sałatą.
Pomidora umyć, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie ze szparagami. 
Na wierzchu sałatki ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, które kroimy wcześniej na ćwiartki.
Wszystkie składniki sosu mieszamy do momentu, aż połączą się i tak przygotowanym polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.



2 komentarze:

  1. Sałatka wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie ten cały blog wygląda.Moim zdaniem to bardzo dobrze że takie blogi jak te obecnie istnieją.

    OdpowiedzUsuń