LAZANIA:
- 1opakowanie gotowych płatów lazanii
- 2 cebule
- 1/2 kg mięsa mielonego
- przecier pomidorowy
- 25dag dobrego sera żółtego startego na tarce
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- 4dag masła
- 1 1/2 szl. mleka
- 2 łyżki mąki
- sól,pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz mięso mielone.Dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, a na koniec wciskamy czosnek. Odstawiamy, a w tym czasie smarujemy żaroodporną formę masłem i układamy pierwszą warstwę płatów makaronu. Na makaron rozsmarowujemy cienką warstwę sosu beszamelowego.Następnie cienką warstwę farszu mięsnego.Posypujemy serem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. I tak po kolei, aż skończymy wszystkie składniki. Na wierzchu powinien być sos beszamelowy.
Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 25 - 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy foremkę w piekarniku na około 20min, żeby lazania zrobiła się bardziej "ścisła" i tym samym łatwiej było ją kroić.Smacznego:)
O!! to ja zaraz przyśle moja młodszą , bo się dopytuje -"kiedy zrobisz lazanie"
OdpowiedzUsuńP.s Moniczko "co nas nie zabije to nas wzmocni" cieszę się ,że jesteś. Córki ucałuj ,że takie dzielne i mądre.
Wycałowane, wyściskane od ciotki ;)
UsuńUwielbiam! Dawno nie robiłam:(
OdpowiedzUsuńNo to masz zachętę mam nadzieję.
UsuńPychotaaa!;)
OdpowiedzUsuńOj dobre było.To fakt niezaprzeczalny.
Usuń