czwartek, 27 września 2012

LAZANIA



LAZANIA:
  • 1opakowanie gotowych płatów lazanii
  • 2 cebule
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • przecier pomidorowy
  • 25dag dobrego sera żółtego startego na tarce
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
Sos beszamelowy:
  • 4dag masła
  • 1 1/2 szl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie dorzucamy do niego mąkę cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Następnie nie przerywając mieszania powoli wlewamy mleko o temp. pokojowej. Powinien wyjść nam sos o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy z ognia i doprawiamy.





Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz mięso mielone.Dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i  bazylią, a na koniec wciskamy czosnek. Odstawiamy, a w tym czasie smarujemy żaroodporną formę masłem i układamy pierwszą warstwę płatów makaronu. Na makaron rozsmarowujemy cienką warstwę sosu beszamelowego.Następnie cienką warstwę farszu mięsnego.Posypujemy serem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. I tak po kolei, aż skończymy wszystkie składniki. Na wierzchu powinien być sos beszamelowy.
Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 25 - 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy foremkę w piekarniku na około 20min, żeby lazania zrobiła się bardziej "ścisła" i tym samym łatwiej było ją kroić.





Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. O!! to ja zaraz przyśle moja młodszą , bo się dopytuje -"kiedy zrobisz lazanie"
    P.s Moniczko "co nas nie zabije to nas wzmocni" cieszę się ,że jesteś. Córki ucałuj ,że takie dzielne i mądre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Dawno nie robiłam:(

    OdpowiedzUsuń