- 20 pomidorów koktajlowych ( ja z użyłam zwykłych i koktajlowych
- 20 dag szynki w plastrach
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 25 dag mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Umyte i osuszone pomidory przekroić na połówki, lub jeśli mamy zwykłe duże, to na ćwiartki, plastry szynki pokroić na paski. Na głębokiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Włożyć szynkę i przez chwilę smażyć z obu stron. Szynkę wyjąć z patelni, a do tłuszczu dodać resztę masła i oliwę. Chwilę podgrzewać, aż tłuszcz się spieni. Dodać czosnek i pomidory, usmażyć je na średnim ogniu z obu stron. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać suszoną bazylią .Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, dołożyć szynkę i jeszcze moment podgrzewać, aż ser się rozpuści. Na talerzach ułożyć wianuszek z zielonej sałaty doprawionej oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem, a na niego ułożyć smażone pomidory. Udekorować świeżymi listkami bazylii. Najlepiej podawać ze świeżą bagietką lub włoską ciabattą.
Smacznego:)
Wygląda całkiem wykwintnie:)
OdpowiedzUsuńproste, a warte grzechu
OdpowiedzUsuń