Fajne małe knedle z ziołową nutką. Podane z piersią kaczki będą doskonałym wykwintnym obiadem. Natomiast w towarzystwie surówki można je podać jako wczesną kolację. Można też podać je ze stopionym masłem i podprażonymi orzechami. To już będzie nie lada zaskoczeniem.
KNEDLE ZIOŁOWE:
3 porcje
- 100g serka śmietankowego kremowego
- 125g kaszy manny
- 2 jajka
- 3 - 4 gałązki bazylii
- 1 gałązka pietruszki
- sól
- gałka muszkatołowa
ewentualnie dodatkowo:
- 4 łyżki masła
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i odstawić.
W garnku zagotować 200ml wody. Mieszając rózgą, dodać serek i 1/2 łyżeczki soli. Powoli dodawać kaszę mannę, nie przerywając mieszania, aż do momentu, kiedy masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Następnie do masy dodajemy kolejno jajka i używając tym razem miksera, miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodajemy posiekane zioła i szczyptę gałki muszkatołowej. Odstawiamy masę na kilka minut. Dokładnie na czas potrzebny, aby zagotować wodę w dużym garnku.
Kiedy woda zacznie wrzeć dosypujemy 1/2 łyżeczki soli i na tak przygotowany wrzątek, formując za pomocą dwóch łyżek, wrzucamy małe podłużne knedle.
Knedle gotujemy 10 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem, surówką lub roztopionym masłem i prażonymi orzechami.
Fajne te knedle :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na knedle, nie jadłam jeszcze takich :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, delikatne kluseczki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy, wzbogacone szczypta czegoś oryginalnego! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuń