wtorek, 5 stycznia 2016

KNEDLE ZIOŁOWE




Fajne małe knedle z ziołową nutką. Podane z piersią kaczki będą doskonałym wykwintnym obiadem. Natomiast w towarzystwie surówki można je podać jako wczesną kolację. Można też podać je ze stopionym masłem i podprażonymi orzechami. To już będzie nie lada zaskoczeniem.

KNEDLE ZIOŁOWE:
3 porcje

  • 100g serka śmietankowego kremowego
  • 125g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 - 4 gałązki bazylii
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
ewentualnie dodatkowo:
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i odstawić.
W garnku zagotować 200ml wody. Mieszając rózgą, dodać serek i 1/2 łyżeczki soli. Powoli dodawać kaszę mannę, nie przerywając mieszania, aż do momentu, kiedy masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Następnie do masy dodajemy kolejno jajka i używając tym razem miksera, miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodajemy posiekane zioła i szczyptę gałki muszkatołowej. Odstawiamy masę na kilka minut. Dokładnie na czas potrzebny, aby zagotować wodę w dużym garnku. 
Kiedy woda zacznie wrzeć dosypujemy 1/2 łyżeczki soli i na tak przygotowany wrzątek, formując za pomocą dwóch łyżek, wrzucamy małe podłużne knedle. 
Knedle gotujemy 10 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem, surówką lub roztopionym masłem i prażonymi orzechami.



5 komentarzy: