piątek, 22 stycznia 2016

ZIELONE SPAGHETTI Z SEREM PLEŚNIOWYM




Za oknem mroźno i biało, a ja już myślę o wiośnie - a jak wiosna to kolor zielony. Dlatego też dzisiaj zielone spaghetti z aromatycznym, rozgrzewającym czosnkiem i ostrym serem. Kolorowe, rozweselające i co najważniejsze - szybkie.

ZIELONE SPAGHETTI:

  • 200g makaronu spaghetti
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 100g sera pleśniowego (ja użyłam Lazura)
  • 3 -4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżka oliwy
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonym wrzątku.
Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy sos szpinakowy. Szpinak umieszczamy na patelni z łyżką oliwy i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Do podsmażonego szpinaku dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podgrzewamy, a kiedy ser rozpuści się dodajemy śmietankę i na koniec solimy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy i po lekkim przelaniu wodą umieszczamy go na patelni z sosem. Dokładnie mieszamy, aby sos oblepił makaron. Podajemy na gorąco.



6 komentarzy:

  1. Cudownie zielony makaron, idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) takim makaronem nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! :) z serem pleśniowym jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń