czwartek, 28 stycznia 2016

WŁOSKIE CIASTECZKA KUKURYDZIANE




Niezwykle pulchne ciasteczka o lekko piaskowej konsystencji. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy, czy nawet do zabrania ze sobą do pracy.

WŁOSKIE CIASTECZKA KUKURYDZIANE:
duża blaszka ciastek

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl drobnego cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 200g masła
W misie miksera umieszczamy masło, które powinno być w temperaturze pokojowej. Do masła dosypujemy cukier i chwilę ucieramy, aż składniki połączą się. Następnie wbijamy do masy 1 jajko i 1 żółtko. Ponownie ucieramy, na końcu dodając wymieszane obie mąki oraz skórkę startą z cytryny. Oczywiście cytryna powinna być wcześniej wyszorowana i sparzona. 
Kiedy składniki połączą się tworząc gładką, jednolitą masę wyłączamy mikser.
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o dość dużej średnicy lub do maszynki do wyciskania ciastek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią niewielki ciasteczka o średnicy około 3-4cm.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka przez 14 - 15 minut. Ciasteczka powinny uzyskać ładny złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.




3 komentarze:

  1. Ostatnio jestem spragniona ciasteczek, robiłam już te z maszynki, ale jak zobaczyłam Twoje to nabrałam na nie ogromniej ochoty, wyglądają bardzo smakowicie i słodko :)

    OdpowiedzUsuń