poniedziałek, 1 lutego 2016

PĄCZKI SEROWE - 5 MINUTOWE




Ponieważ Tłusty Czwartek za pasem, czas wziąć się za przemyślenia co do tegorocznych wypieków. Kilka przepisów jest już na blogu, ale jeszcze znajdzie się miejsce na kilka nowości.
Zaczynamy od pączków na białym mielonym serku. Niezaprzeczalnym atutem tego wypieku jest fakt, że na wyrobienie ciasta potrzebujemy około 5 minut i tyleż samo na upieczenie tych małych rarytasków. Do ich wypieku możemy użyć białego sera mielonego tzw. sernikowego lub serka homogenizowanego. W kolejnych wypiekach zastosowałam jeden i drugi. Oba sprawdziły się doskonale.

PĄCZKI NA SERKU:

  • 300g białego mielonego sera (lub serka homogenizowanego)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto do obtoczenia:
  • 6 kopiastych łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej do smażenia
W misce umieszczamy serek i jajka. Za pomocą rózgi mieszamy, aż składniki połączą się. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dosypujemy ją do masy serowo - jajecznej.  Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa.
W szerokim garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Kiedy olej osiągnie temperaturę około 175st.C wrzucamy na niego małe porcje ciasta i smażymy pączki na złoty kolor. Najlepiej jest formować pączusie za pomocą łyżki maczanej w zimnym oleju lub lekko zwilżonymi wodą  dłońmi. 
Pączki same obracają się podczas pieczenia, ale można im delikatnie pomóc np widelcem, aby równomiernie się zrumieniły z obu stron. 
Upieczone pączki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe szybko obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Jeśli zostawicie pączusie aż całkowicie wystygną to cukier nie oblepi ich dokładnie.




3 komentarze:

  1. Super! Szybkie przepisy zawsze przydadzą się na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! Przepiękne zdjęcia! Znam te pączki, nie można przestać ich jeść ;)

    OdpowiedzUsuń