poniedziałek, 15 lutego 2016

EKLERY Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ





Dzisiaj już co prawda po Walentynkach, ale u mnie królują jeszcze lekko zakochane eklery. Ciasto parzone wypełnione po brzegi pyszną truskawkową pianką w słodkim różowym kolorze.

EKLERY Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ:
10szt
ciasto:

  • 45g mąki pszennej
  • 15g mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml wody 
  • 40g masłą
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Do rondelka wlewamy wodę i ustawiamy go na palniku. Do podgrzewającej się wody dodajemy masło oraz szczyptę soli i czekamy aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy na chwilę rondelek z palnika, wsypujemy obie mąki i szybko mieszamy. Stawiamy z powrotem rondelek z masą na gazie i chwilę jeszcze mieszamy, aż masa zgęstnieje, zbije się w "kluchę" i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wówczas zdejmujemy garnek z palnika i ustawiamy go na kratce aby masa lekko przestygła. Do chłodnej masy wmiksowujemy kolejno jajka oraz na końcu proszek do pieczenia.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego, z dużą końcówką w kształcie gwiazdki, paski masy długości około 10cm. Pomiędzy kolejnymi ciastkami zachowujemy około 4 cm odstęp y, bo ciastka urosną.
Tak przygotowane ciastka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C i pieczemy 10minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 189st.C i pieczemy jeszcze kolejne 12 -15minut. 
Ciepłe eklery wyjmujemy na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe przekrajamy n pół nożem piłką.

bezowa pianka truskawkowa:
  • 25ml wody
  • 10ml syropu truskawkowego
  • 200g cukru
  • 3 białka jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do rondelka wlewamy wodę, syrop i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na gazie, aż cukier całkowicie się rozpuści tworząc gęsty syrop. Zdejmujemy rondelek z palnika.
W misie miksera umieszczamy białka jajek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania, wlewamy cieniutkim strumieniem przygotowany syrop. Na końcu wlewamy sok z cytryny i jeszcze moment miksujemy.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy po porcji masy do każdej dolnej części upieczonych eklerów. Przykrywamy górną częścią ciastek.
Gotowe eklery wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki do schłodzenia. 
Przed podaniem posypujemy eklery obficie cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłach tych słodkich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eklery jak malowane! <3 :)
    wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam eklery i w ogóle wypieki z ciasta parzonego, wyglądają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń