Tłusty czwartek to pączki wszelkich rodzajów i chrust w bardziej i mniej tradycyjnej postaci. Zakręcany, zawijany lub fantazyjnie nacinany, a ja dzisiaj proponuję chrust lany. Ciekawa forma karnawałowego wypieku. Długie węże lub fantazyjne spirale - to wszystko pozwoli Wam wyczarować ciasto na chrust lany. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe w smaku, a do tego takie zaskakujące.
CHRUST LANY:
- 100g mąki pszennej
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
ponadto:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Białka jajek umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu umieszczamy żółtka i cukier puder. Za pomocą miksera mieszamy dokładnie powoli dodając mąkę, mleko i spirytus lub ocet. Kiedy z podanych składników powstanie gładka, jednolita masa wyłączamy mikser i posługując się rózgą łączymy delikatnie masę z pianą z białek.
We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej do temp. 175st.C. Ciasto na chrust umieszczamy w rękawie cukierniczym ze średnią końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą i wyciskamy ciasto na rozgrzany olej tworząc fantazyjne kształty. Pomagając sobie szczypcami lub widelcem obracamy smażący się chrust na drugą stronę, aby zrumienił się równomiernie z obu stron. Zrumieniony chrust wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Identycznie postępujemy z kolejnymi partiami ciasta. Zimny chrust posypujemy obficie cukrem pudrem.
Nigdy takich nie próbowałem :D Ale prezentują się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńAleż niesamowite kształty, super taki chrust wygląda :))
OdpowiedzUsuńPiękne kształty ci wyszły, oj zjadłabym!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAleż oryginalne kształty! :)
OdpowiedzUsuń