Pyszny, cudownie wilgotny sernik, który zachwyci każdego. Mocno kakaowy spód połączony z masą serową o delikatnej nucie kawy, a wszystko oblane kajmakiem, w którym zanurzone zostały kawałki fistaszków.
SERNIK KAJMAKOWO - KAWOWY:
blaszka 23x27cm
ciasto:
- 1 i 1/3szkl mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/3 szkl cukru
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
Mąkę łączymy z cukrem i kakao. Wysypujemy mieszankę na stolnicę, dodajemy do niej cukier i bardzo miękkie lub rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy składniki na gładkie, jednolite ciasto. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Boki lekko natłuszczamy.
masa serowa:
- 750g twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru pudru
- 250 g masy kajmakowej
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
- 150 g masy kajmakowej
- garść posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli ser oraz masę kajmakową. Pod koniec milksowania wlewamy śmietankę kremówkę oraz wsypujemy kawę i wszystko łączymy na gładką jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C i do tak nagrzanego wstawiamy sernik, który pieczemy przez 60min.
Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. W tym czasie sernik opadnie, ale nie wpływa to w żaden sposób na jego smak. Po ostudzeniu wierzch sernika polewamy lekko podgrzaną masą kajmakową wymieszaną z posiekanymi niesolonymi fistaszkami. Wstawiamy sernik do lodówki na około 30 minut, aby masa kajmakowa z powrotem zastygła.
ależ on pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak z tym kajmakiem smakuje.
OdpowiedzUsuńhmm - niebiańsko:)
OdpowiedzUsuńO mniam! Musi być przepyszny! :D
OdpowiedzUsuńkawa, kakao i karmel.. niebo! :)
OdpowiedzUsuńJaki kuszący,boski:)
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe oszalały :D
OdpowiedzUsuńZapowiada się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńprawdziwa dawka rozpusty :)
OdpowiedzUsuńKusicielka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ewa
Musi być pyszne ! Pozdrawiam - M .
OdpowiedzUsuńSernikami zajadam się w Polsce, na serku ricotta to nie to samo, ale tutaj jest karmel i kawa.....w sumie twarożek można zrobić w domciu, muszę pomyśleć i zamówić mleczko u rolnika....... Niebezpiecznie kaloryczne są wizyty u ciebie:))))) chyba wiesz jak ja lubię jeść i gotować:) zapraszam na instagrama, reż dopiero zaczęłam, ale wciąga......kiedy to wszystko ogarnąć;) serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo troszkę kalorycznie u mnie ;)
UsuńJuż sobie wyobrażam ten smak.:)
OdpowiedzUsuń