czwartek, 25 lutego 2016

SERNIK KAJMAKOWO - KAWOWY





Pyszny, cudownie wilgotny sernik, który zachwyci każdego. Mocno kakaowy spód połączony z masą serową o delikatnej nucie kawy, a wszystko oblane kajmakiem, w którym zanurzone zostały kawałki fistaszków.

SERNIK KAJMAKOWO - KAWOWY:
blaszka 23x27cm
ciasto:
  • 1 i 1/3szkl mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1/3 szkl cukru 
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
Mąkę łączymy z cukrem i kakao. Wysypujemy mieszankę na stolnicę, dodajemy do niej cukier i bardzo miękkie lub rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy składniki na gładkie, jednolite ciasto. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je ciastem. Boki lekko natłuszczamy.

masa serowa:
  • 750g twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 250 g masy kajmakowej 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
  • 150 g masy kajmakowej
  • garść posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli ser oraz masę kajmakową. Pod koniec milksowania wlewamy śmietankę kremówkę oraz wsypujemy kawę i wszystko łączymy na gładką jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C i do tak nagrzanego wstawiamy sernik, który pieczemy przez 60min.
Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. W tym czasie sernik opadnie, ale nie wpływa to w żaden sposób na jego smak. Po ostudzeniu wierzch sernika polewamy lekko podgrzaną masą kajmakową wymieszaną z posiekanymi niesolonymi fistaszkami. Wstawiamy sernik do lodówki na około 30 minut, aby masa kajmakowa z powrotem zastygła. 






14 komentarzy:

  1. O mniam! Musi być przepyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kawa, kakao i karmel.. niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prawdziwa dawka rozpusty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne ! Pozdrawiam - M .

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernikami zajadam się w Polsce, na serku ricotta to nie to samo, ale tutaj jest karmel i kawa.....w sumie twarożek można zrobić w domciu, muszę pomyśleć i zamówić mleczko u rolnika....... Niebezpiecznie kaloryczne są wizyty u ciebie:))))) chyba wiesz jak ja lubię jeść i gotować:) zapraszam na instagrama, reż dopiero zaczęłam, ale wciąga......kiedy to wszystko ogarnąć;) serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie wyobrażam ten smak.:)

    OdpowiedzUsuń