Ostatnio było słodko i różowo, więc dzisiaj dla przełamania, coś bardziej wytrawnego. Śledzie w naszej polskiej kuchni zajmują wysoką pozycję. Sprawdzają się na święta, sprawdzają podczas spotkań towarzyskich, idealne jako przekąska w dzień powszedni. Dzisiaj proponuję śledzie w sosie musztardowym z nutą curry.
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z CURRY:
- 500g filetów śledziowych ( ja użyłam filetów typu Matjas )
- 1 szalotka (lub mała zwykła cebulka )
- 1 ogórek korniszon
- 100ml gęstej śmietany
- 50ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 -4 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżeczka curry
- sól
- grubo mielony pieprz
Filety śledziowe kroimy na małe 3 - 4 cm kawałki i umieszczamy w pojemniku. Szalotkę siekamy w piórka, a ogórka w drobną kostkę. W miseczce mieszamy śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Na końcu doprawiamy zalewę sproszkowanym curry i ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy pokrojonego ogórka i szalotkę. Mieszamy ponownie i zalewamy tak przygotowana zalewą wcześniej pokrojone filety śledziowe. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 -3 godziny, aby smaki się "przegryzły".
Uwielbiam śledzie! Muszę spróbować jak smakują z curry :)
OdpowiedzUsuńPyszne śledzie, lubię je i lubię z nimi eksperymentować :)
OdpowiedzUsuńmmm.. toż to połączenie smaków wyśmienite! :) Mnie urzekło ;)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie musztardy i mojego kochanego curry :)
OdpowiedzUsuń