środa, 17 lutego 2016

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z CURRY





Ostatnio było słodko i różowo, więc dzisiaj dla przełamania, coś bardziej wytrawnego. Śledzie w naszej polskiej kuchni zajmują wysoką pozycję. Sprawdzają się na święta, sprawdzają podczas spotkań towarzyskich, idealne jako przekąska w dzień powszedni. Dzisiaj proponuję śledzie w sosie musztardowym z nutą curry. 

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z CURRY:

  • 500g filetów śledziowych ( ja użyłam filetów typu Matjas )
  • 1 szalotka (lub mała zwykła cebulka )
  • 1 ogórek korniszon
  • 100ml gęstej śmietany
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 -4 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • grubo mielony pieprz
Filety śledziowe  kroimy na małe 3 - 4 cm kawałki i umieszczamy w pojemniku. Szalotkę siekamy w piórka, a ogórka w drobną kostkę. W miseczce mieszamy śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Na końcu doprawiamy zalewę sproszkowanym curry i ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy pokrojonego ogórka i szalotkę. Mieszamy ponownie i zalewamy tak przygotowana zalewą wcześniej pokrojone filety śledziowe. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 -3 godziny, aby smaki się "przegryzły".



4 komentarze:

  1. Uwielbiam śledzie! Muszę spróbować jak smakują z curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śledzie, lubię je i lubię z nimi eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. toż to połączenie smaków wyśmienite! :) Mnie urzekło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne połączenie musztardy i mojego kochanego curry :)

    OdpowiedzUsuń