Dzisiejsze pączki wzorowane są na przepisie na małe tureckie pączki w syropie. Syrop jednak postanowiłam zastąpić cukrem pudrem z kakao. Wyszły pysznie.
PĄCZKI Z CUKREM PUDREM I KAKAO:
- 1 szkl wody
- 2 szkl mąki pszennej
- 16g świeżych drożdży (lub 8g suchych)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
ponadto:
- olej do smażenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Ze szklanki letniej wody odlewamy około 1/5 i rozprowadzamy w niej drożdże. Ten sposób stosujemy, jeśli używamy świeżych drożdży, jeśli natomiast używamy drożdży suchych wystarczy je wymieszać z mąką.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i cukier. a następnie wlewamy wodę i rozczyn drożdży. Mieszamy wszystko na gładką, jednolitą masę. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Olej wlewamy do frytkownicy lub do garnka o dość dużej średnicy i podgrzewamy go do temp. 175st.C. Na tak rozgrzany olej wrzucamy małe porcje wyrośniętego ciasta, które najwygodniej jest nabierać łyżeczką zanurzaną w zimnym oleju. Pączki smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder umieszczamy w miseczce i mieszamy go z kakao. Zimne pączki posypujemy używając sitka, cukrem pudrem z kakao.
Ładniutkie :) Zjadłabym chętnie parę sztuk na deser!
OdpowiedzUsuńmniam! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pycha :)
OdpowiedzUsuńPiękne te pączusie!!!! W weekend spróbuję zrobić bo mąż mnie męczy że pączków nie było! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń