środa, 3 lutego 2016

SZYBKIE MINI PĄCZKI






Dzisiejsze pączki wzorowane są na przepisie na małe tureckie pączki w syropie. Syrop jednak postanowiłam zastąpić cukrem pudrem z kakao. Wyszły pysznie.

PĄCZKI  Z CUKREM PUDREM I KAKAO:

  • 1 szkl wody
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 16g świeżych drożdży (lub 8g suchych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
ponadto:
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Ze szklanki letniej wody odlewamy około 1/5 i rozprowadzamy w niej drożdże. Ten sposób stosujemy, jeśli  używamy świeżych drożdży, jeśli natomiast używamy drożdży suchych wystarczy je wymieszać z mąką.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i cukier. a następnie wlewamy wodę i rozczyn drożdży. Mieszamy wszystko na gładką, jednolitą masę. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Olej wlewamy do frytkownicy lub do garnka o dość dużej średnicy i podgrzewamy  go do temp. 175st.C. Na tak rozgrzany olej wrzucamy małe porcje wyrośniętego ciasta, które najwygodniej jest nabierać łyżeczką zanurzaną w zimnym oleju. Pączki smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do wystudzenia. 
Cukier puder umieszczamy w miseczce i mieszamy go z kakao. Zimne pączki posypujemy używając sitka, cukrem pudrem z kakao.




4 komentarze:

  1. Ładniutkie :) Zjadłabym chętnie parę sztuk na deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te pączusie!!!! W weekend spróbuję zrobić bo mąż mnie męczy że pączków nie było! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń