Małe, okrągłe bułeczki o pięknym słonecznym kolorze. Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką z wierzchu. Na pewno przypadną do gustu maluchom, ale i niejedno serce dorosłego skradną.
BUŁKI KUKURYDZIANE:
10 szt
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/3 szkl letniego mleka
- 3/4 szkl letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
ponadto:
- żółtko
- otręby pszenne do posypania
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i na chwilę odstawiamy.
Na omączoną mąką kukurydzianą stolnicę wysypujemy obie mąki i sól. Wybijamy do nich jajko oraz dolewamy wodę i olej. Na koniec wlewamy rozczyn drożdży. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które umieszczamy w misce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i dzielimy na 10 kawałków, z których formujemy okrągłe bułeczki.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. nacinając każdą ostrym nożem dwa -trzy razy. Tak przygotowane bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy otrębami. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25 minut - 30, do zrumienienia.
Bułeczki są najlepsze pierwszego dnia, ale na następny wystarczy je bardzo krótko podgrzać na kratce tostera, aby cieszyć się ponownie przepysznym pieczywem.
Bułeczki są najlepsze pierwszego dnia, ale na następny wystarczy je bardzo krótko podgrzać na kratce tostera, aby cieszyć się ponownie przepysznym pieczywem.
Świetny przepis, bardzo smakowało ! Do nich nadaje się jeszcze tylko dobra kawa i wtedy wszystko smakuje idealnie.
OdpowiedzUsuńjak się cudownie upiekły!
OdpowiedzUsuńtak przyrumieniły.. mmm.. <3
Koniecznie muszę je upiec, cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńtaką bułeczkę zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńAle Ci się upiekły pieknie! ;)
OdpowiedzUsuńJakie rumiane :)
OdpowiedzUsuńPrzydałyby mi się właśnie teraz :D
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno, jeszcze tylko dopytam: drożdże dodajesz do wody bez cukru?:)
OdpowiedzUsuńTak. Ja idę na łatwiznę i rozrabiam drożdże w mleku lub wodzie bez cukru i dodaję praktycznie od razu do mąki. Jeśli drożdże są dobrej jakości to rosną.
UsuńLubię takie bułeczki więc spróbuję, u mnie świeże drożdże są inne więc nie wiem jak wyjdzie za pierwszym razem, dodam ich trochę więcej, w Polsce drożdże są dużo mocniejsze!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawa strona, podoba mi się !
OdpowiedzUsuń