poniedziałek, 22 lutego 2016

BUŁKI KUKURYDZIANE




Małe, okrągłe bułeczki o pięknym słonecznym kolorze. Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką z wierzchu. Na pewno przypadną do gustu maluchom, ale i niejedno serce dorosłego skradną.

BUŁKI KUKURYDZIANE:
10 szt

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szkl letniego mleka
  • 3/4 szkl letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
ponadto:
  • żółtko
  • otręby pszenne do posypania
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i na chwilę odstawiamy. 
Na omączoną mąką kukurydzianą stolnicę wysypujemy obie mąki i sól. Wybijamy do nich jajko oraz dolewamy wodę i olej. Na koniec wlewamy rozczyn drożdży. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które umieszczamy w misce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i dzielimy na 10 kawałków, z których formujemy okrągłe bułeczki. 
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. nacinając każdą ostrym nożem dwa -trzy razy. Tak przygotowane bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy otrębami. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25 minut - 30, do zrumienienia.
Bułeczki są najlepsze pierwszego dnia, ale na następny wystarczy je bardzo krótko podgrzać na kratce tostera, aby cieszyć się ponownie przepysznym pieczywem.





11 komentarzy:

  1. Świetny przepis, bardzo smakowało ! Do nich nadaje się jeszcze tylko dobra kawa i wtedy wszystko smakuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się cudownie upiekły!
    tak przyrumieniły.. mmm.. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę je upiec, cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taką bułeczkę zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydałyby mi się właśnie teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię na pewno, jeszcze tylko dopytam: drożdże dodajesz do wody bez cukru?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ja idę na łatwiznę i rozrabiam drożdże w mleku lub wodzie bez cukru i dodaję praktycznie od razu do mąki. Jeśli drożdże są dobrej jakości to rosną.

      Usuń
  7. Lubię takie bułeczki więc spróbuję, u mnie świeże drożdże są inne więc nie wiem jak wyjdzie za pierwszym razem, dodam ich trochę więcej, w Polsce drożdże są dużo mocniejsze!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa strona, podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń