Bliny przypominają odrobinę nasz racuchy, ale tylko odrobinę. Ja swoje dzisiejsze bliny postanowiłam wykonać z mąki gryczanej. Smak gryki nie jest dominujący, ale nadaje blinom niebanalnego smaku. Dopełnieniem jest tu wędzony łosoś z dodatkiem serka śmietankowego.
BLINY GRYCZANE Z ŁOSOSIEM:
- 250ml mleka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 12g świeżych drożdży
- 20g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
ponadto:
- 100g wędzonego łososia
- 100g serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeży koperek
W garnuszku umieszczamy drożdże i rozpuszczamy je w niewielkiej ilości letniego mleka, dodając cukier. W osobnej misce umieszczamy obie mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, żółtko jajka ( białko ubijamy na sztywną pianę ), resztę mleka oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z jajka. Jeszcze raz, tym razem delikatnie mieszając łączymy składniki.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładając łyżką porcje ciasta smażymy niewielkie okrągłe placuszki. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na każdym placku kładziemy kleks serka i układamy na nim plasterek wędzonego łososia. Ozdabiamy gałązką koperku.
Mmmmm;) wyglądają pysznie;) !!!!!
OdpowiedzUsuńmuszę pokusić się o ich zrobienie, bo dość często je widuję, a jeszcze nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńpięknie podane :)
Świetna przekąska, w sam raz do podbierania w czasie kolacji ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńmniam, muszą być rewelacyjne w smaku :)
OdpowiedzUsuń