wtorek, 2 lutego 2016

CHRUST LANY




Tłusty czwartek to pączki wszelkich rodzajów i chrust w bardziej i mniej tradycyjnej postaci. Zakręcany, zawijany lub fantazyjnie nacinany, a ja dzisiaj proponuję chrust lany. Ciekawa forma karnawałowego wypieku. Długie węże lub fantazyjne spirale - to wszystko pozwoli Wam wyczarować ciasto na chrust lany. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe w smaku, a do tego takie zaskakujące.

CHRUST LANY:

  • 100g mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Białka jajek umieszczamy w  wysokiej misce i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu umieszczamy żółtka i cukier puder. Za pomocą miksera mieszamy dokładnie powoli dodając mąkę, mleko i spirytus lub ocet. Kiedy z podanych składników powstanie gładka, jednolita masa wyłączamy mikser i posługując się rózgą łączymy delikatnie masę z pianą z białek. 
We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej do temp. 175st.C. Ciasto na chrust umieszczamy w rękawie cukierniczym ze średnią końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą i wyciskamy ciasto na rozgrzany olej tworząc fantazyjne kształty. Pomagając sobie szczypcami lub widelcem obracamy smażący się chrust na drugą stronę, aby zrumienił się równomiernie z obu stron. Zrumieniony chrust wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Identycznie postępujemy z kolejnymi partiami ciasta. Zimny chrust posypujemy obficie cukrem pudrem.




6 komentarzy: