sobota, 16 lipca 2016

CIASTO JABŁKOWE ORZEŹWIENIE





Sezon na typowo letnie owoce w pełni, ale ja nie zapominam o moich ulubionych jabłkach. Dzisiaj połączenie lekko kwaskowatych jabłek z aromatyczną limonką i słodką bitą śmietaną. 

CIASTO JABŁKOWE ORZEŹWIENIE:
blaszka 24 x 27 cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl  mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal nie przestając miksować wsypujemy cukier. Obie mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. Ciasto przelewamy delikatnie do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby przy pieczeniu biszkoptu nigdy nie wykładać boków formy, a jedynie dno.
Formę z ciastem wstawiamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, wyjmujemy blaszkę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości około 50 cm. Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go, aby wystygł.
Za pomocą pędzelka nasączamy ponczem zimne ciasto.

ponadto na poncz:

  • 50 ml lekko posłodzonej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z limonki
masa jabłkowa:
  • 4-5 szt średnich jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe ( rozpuszczone w 2 szkl wody )
  • 1 łyżka soku z limonki
Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i wsypujemy do wody galaretki. Mieszając rozpuszczamy je dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia. 
Jabłka obieramy ze skórki i po usunięciu gniazd nasiennych ścieramy szybko na dużych oczkach tarki. Po starciu natychmiast mieszamy jabłka z wystudzoną galaretką. Masę wstawiamy na około 10 minut do lodówki, aby lekko stężała. Powinna zacząć się ścinać, ale być na tyle płynna, aby dać się swobodnie rozprowadzić na cieście. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. 
Po około 10 minutach chłodzenia masę wylewamy na cisto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy blaszkę z ciastem ponownie do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej.

masa śmietanowa:
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa ( rozpuszczona w 1 szkl wody )
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy ją do wystudzenia. Najlepiej miskę z galaretką wstawić do zimnej wody, wtedy chłodzenie zajmie nie więcej czasu niż ubicie bitej śmietany.
Śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec wsypując cukier puder i dokładnie mieszając. Tak przygotowaną śmietanę łączymy dokładnie z wystudzoną galaretką, najlepiej za pomocą rózgi. 
Tak przygotowaną masę śmietanową wylewamy na schłodzone w lodówce ciasto. Masa jabłkowa powinna całkowicie zastygnąć przed wylaniem na nią masy śmietanowej. 

Uwagi:
* biszkopt z tego przepisu wychodzi dość wysoki, więc jeśli wolicie mniejszą ilość warstwy biszkoptowej, to można ciasto przeciąć na dwa blaty i jeden z nich, po szczelnym owinięciu go folią spożywczą zamrozić
* obrane i starte jabłka należy szybko połączyć z galaretką, bo inaczej ściemnieją
* masy śmietanowej raczej nie należy miksować z galaretką, a jedynie mieszać za pomocą np rózgi, bo przy użyciu miksera utworzy się piana i masa nie będzie idealnie równa
* obie masy bardzo szybko zastygają , z powodu zaniżonej ilości wody





8 komentarzy: