piątek, 22 lipca 2016

CIASTO WARSTWOWE Z MELONEM





Bardzo lubię melony, nie tylko z powodu ich smaku, ale przede wszystkim dlatego, że zawierają bardzo mało kalorii. Przy ciastach, które składają się z kilku warstw, nie jest to fakt bez znaczenia.

CIASTO WARSTWOWE Z MELONEM:
blaszka 24x27cm

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl  mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal nie przestając miksować wsypujemy cukier. Obie mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. Ciasto przelewamy delikatnie do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby przy pieczeniu biszkoptu nigdy nie wykładać boków formy, a jedynie dno.
Formę z ciastem wstawiamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, wyjmujemy blaszkę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości około 50 cm. Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go, aby wystygł. Zupełnie zimny przekrajamy na trzy blaty 
Pierwszy blat ciasta przekładamy z powrotem do blaszki i za pomocą pędzelka nasączamy połową ponczu.

ponadto na poncz:
  • 100 ml lekko posłodzonej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z limonki
masa z melonem:
  • 1 melon
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe ( rozpuszczone w 1 szkl wody każda )
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Melona obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i następnie dokładnie miksujemy. Kiedy powstanie gładki mus, wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy wystudzone galaretki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus wstawiamy na około 20 minut do lodówki, aby zaczął tężeć. Kiedy mus zacznie się ścinać, wyjmujemy go z lodówki i wylewamy na pierwszy, wcześniej nasączony ponczem blat biszkoptu. Lekko wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który nasączamy pozostałym ponczem. 
Kolejną warstwę ciasta stanowi bita śmietana.

bita śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy ją na sztywno. Na koniec ubijania wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Ubitą śmietanę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i po wyrównaniu nakładamy na nią delikatnie ostatni blat biszkoptu i wylewamy na niego przestudzoną polewę czekoladową.

polewa czekoladowa:
  • 100 ml mleka
  • 15 g masła
  • 15 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
Mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy do mleka połamaną na małe kawałki czekoladę, masło i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą, tworząc błyszczącą polewę.




6 komentarzy:

  1. nie robiłam jeszcze ciasta z melonem, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super efekt :D
    MEga smaczni wygląda: d
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. z melonem jeszcze nie łączyłam smaków :) ale ma piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Melon ma ciekawy smak - -na pewno przepyszny-sam wygląd to świadomość smaku nie z tej ziemi-Ja mam pytanie czy na podobnych zasadach można przygotować też taki przekładaniec z arbuzem - Wyróżnienie się należy -bo to taka niezwykłość -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, a wracając do pytania - myślę, że użycie arbuza nie stanowiłoby problemu. Ja przyjęłabym proporcje Około 1kg arbuza plus 2 galaretki o zbliżonym smaku, rozpuszczone w 2 szkl wody.

      Usuń
  5. Doskonałość to serce i głowa-pomysły -i myśli poprawiające nastrój -A ręce to delikatność i umiejętności perfekcyjne - za dobrą radę serdecznie dziękuję - może mi się kiedyś uda - Dziękuję

    OdpowiedzUsuń