wtorek, 12 lipca 2016

KIEŁBASKI Z CIASTEM FRANCUSKIM





Ciekawa przekąska, która nie tylko fajnie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jeśli ktoś nie lubi szpinaku, może go zastąpić bazylią lub pastą pomidorową. Jeśli dorzucimy do tego jakiś pikantny dip to nie powinno być nikogo, kogo by taka przekąska nie zadowoliła. 

KIEŁBASKI Z CIASTEM FRANCUSKIM:

  • kilka kiełbasek wieprzowych ( ewentualnie parówek )
  • płat ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy doprawiając go solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy przestudzonym szpinakiem. Kroimy nożem na długie pasy o szerokości około 1 cm.
W kiełbaski wbijamy patyczki do szaszłyków. Robimy to delikatnie, aby kiełbasek nie uszkodzić, a przeprowadzić patyczki jak najbliżej środka każdej kiełbaski. Teraz delikatnie ostrym nożem nacinamy każdą kiełbaskę ukośnie na całej długości. Wbity patyczek uchroni ją przed przecięciem na pół i tym samym uszkodzeniem.
Teraz pozostaje już tylko owinąć kiełbaski pasami  ciasta francuskiego, lekko wciskając je w wcześniej wykonane nacięcia.
Tak przygotowane kiełbaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez 15 -20 minut. 
Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pikantnego dipu.



3 komentarze: